Μια προσωπική πρόκληση για τη σωτηρία του πλανήτη μας!

Πώς συνδέονται άραγε ένα ξύλινο ποδήλατο και το πάθος ενός ανθρώπου για τη φύση με το WWF και τη ζωή του καθενός μας; 7.500 χιλιόμετρα, 8.848 μέτρα ανάβασης, ένας μαραθώνιος, μια προσωπική πρόκληση, ένας αγώνας όλων μας για να σώσουμε τη ζωή του πλανήτη που χάνεται και τον ίδιο μας τον πολιτισμό που απειλείται.

Σε αυτά τα λίγα λόγια συνοψίζεται το ταξίδι αλλά και το όραμα του Πωλ Ευμορφίδη, ιδρυτή της εταιρείας COCO-MAT, που αποφάσισε στα 61 του χρόνια να ταξιδέψει από την Ελλάδα μέχρι την κορυφή του Έβερεστ, μόνος του με ένα ξύλινο ποδήλατο, για να υποστηρίξει τον αγώνα του WWF και να στείλει το δικό του μήνυμα για μια επανεκκίνηση στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Μια σχέση που ο ίδιος κάνει πράξη με τη ζωή του.

Γιατί τώρα;

Γιατί το 2020 δεν είναι μια χρονιά σαν όλες τις άλλες. Είναι η χρονιά που η ανθρωπότητα καλείται να σφραγίσει το μέλλον της. Η κλιματική κρίση είναι ορατή στην πλημμυρισμένη πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, στις καλλιέργειες στα χωράφια μας, στις άνευ προηγουμένου πυρκαγιές από τη Σιβηρία μέχρι τον Αμαζόνιο. Ταυτόχρονα, το 60% της ζωής του πλανήτη έχει αφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια. Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει πώς να σώσει τον πλανήτη και τον εαυτό της αλλά και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Το 2020 λοιπόν, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα κληθούν να αποδείξουν, μέσα από κομβικές συμφωνίες για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική κρίση, αν είναι αποφασισμένοι να σώσουν τον πλανήτη και να υπογράψουν μια «νέα συμφωνία για τη φύση και τον άνθρωπο». Τώρα είναι η στιγμή ο καθένας από εμάς να διαλέξει πλευρά και να υψώσει τη φωνή του με πράξεις και πίεση σε πολιτικούς και επιχειρήσεις. Ο Πωλ και το WWF έχουν επιλέξει τη «μάχη» τους. Εσύ;

Γιατί το WWF;

Από τον Αμαζόνιο και τον τελευταίο πνεύμονα της γης που γίνεται στάχτη μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο και τους πάγους που λιώνουν, το WWF μάχεται καθημερινά για να διατηρήσει τη ζωή στον πλανήτη και να εξασφαλίσει την ευημερία ανθρώπου και φύσης. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες τώρα, η παγκόσμια αυτή μάχη δίνεται και στην Ελλάδα. Μια μάχη για να επουλωθούν οι πληγές των δασών μας στην Ηλεία και την Πάρνηθα, για να μείνει ζωντανή η χελώνα καρέτα και το «μαιευτήριό» της στη Ζάκυνθο. Μια μάχη για τις θάλασσές μας, τη μεσογειακή φώκια αλλά και τους Έλληνες ψαράδες. Μια μάχη για να μη γεμίσουν τα πελάγη μας με πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, να απαλλαγούμε από το βρώμικο κάρβουνο και να σταματήσουμε νομοσχέδια που θα γέμιζαν τις ακτές μας με αυθαίρετα. Αυτή η μάχη εμπνέει τον Πωλ να στηρίξει το WWF και να του δώσει τη δύναμη να συνεχίσει. Εσύ;

Γιατί να στηρίξεις το ταξίδι του Πωλ;

Το πάθος του Πωλ για τη φύση είναι το μοναδικό του «καύσιμο» για να τολμήσει κάτι σχεδόν υπεράνθρωπο. Με ένα ξύλινο ποδήλατο COCO-MAT, μόνος του, ο Πωλ θα ταξιδέψει για 7.500 χιλιόμετρα, μέσω Τουρκίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ιράν, με στόχο να βρεθεί στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Και από εκεί, θα συνεχίσει να ποδηλατεί, με τελικό προορισμό το Νεπάλ, όπου θα ξεκινήσει ανάβαση στο όρος Έβερεστ!

Ο Πωλ θα κάνει αυτή τη διαδρομή με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για το WWF Ελλάς ώστε να καταφέρουμε να συνεχίσουμε τη μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση και υπέρ της ζωής. Να καταφέρουμε να πείσουμε τους ηγέτες μας και ολόκληρη την ανθρωπότητα ότι τώρα είναι η στιγμή για μια «Νέα Συμφωνία για τον Άνθρωπο και τη Φύση».

Αν το ξύλινο ποδήλατό του συμβολίζει τις βιώσιμες επιλογές που όλοι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή, η διαδρομή που θα ακολουθήσει -μέσα από 8 διαφορετικές χώρες- έρχεται να μας θυμίσει ότι οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις δεν γνωρίζουν σύνορα. Ότι έχουμε πάντα τη δυνατότητα να χαράζουμε νέους δρόμους και ότι αυτό ακριβώς οφείλουμε να κάνουμε τώρα.