Οι περασμένες δεκαετίες χαρακτηρίστηκαν από τάσεις, ιστορικά γεγονότα και τους Backstreet Boys. Τα χρόνια του 2000 καθορίστηκαν από τον πρώτο solo δίσκο της Beyonce (προφανώς) και έναν καινούριο και τρομακτικό Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας. Τα τελευταία δέκα χρόνια όλοι μπορούμε να παραδεχτούμε ότι κυριάρχησε το brunch, οι πορείες για το κλίμα και η καταστροφή του κόσμου.

@ NASA / Unsplash

Το 2020 ανοίγει μία νέα δεκαετία που θα καθοριστεί από και θα καθορίσει το κλίμα. Είναι αναπόφευκτο. Μέχρι το 2030, οι επιλογές μας οφείλουν να είναι σοφές και βασισμένες στην επιστήμη αν θέλουμε να αναχαιτίσουμε την απώλεια της φύσης. Αν δεν το κάνουμε, πρέπει να αναλάβουμε το ρίσκο να ζήσουμε ένα ζοφερό και άγονο μέλλον για τον άνθρωπο και τη φύση.

Ευτυχώς, το 2020 είναι ένα «σούπερ» έτος για το περιβάλλον, γεμάτο με σημαντικές παγκόσμιες συναντήσεις για την πολιτική του περιβάλλοντος. Αν μπορέσουμε να πείσουμε τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν αποφάσεις υπέρ του μέλλοντος του πλανήτη, μπορούμε να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε τη φύση προτού να είναι αργά.

Οπότε, τι περιμένουμε το 2020?

Σύνοδος Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου, 7-16 Ιουλίου 2020, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Παρόλο που ακούγεται τελείως βαρετό, χρωστάμε ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μας έδωσε ποτέ ο ΟΗΕ στη Σύνοδο Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου: τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).

Υπάρχουν 17 SDGs και σκοπός τους είναι να καταγράψουν όλα όσα πρέπει να κάνουμε ώστε να δημιουργήσουμε έναν βιώσιμο, ασφαλή και πράσινο κόσμο για όλους μας μέχρι το 2030. Η λίστα των SDGs είναι σύντομη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Κάθε στόχος έχει ένα υποσύνολο σκοπών και κάποιο από αυτούς έχουν «ημερομηνία λήξης» το 2020. Έχει έρθει η ώρα για τις 193 χώρες που συμμετέχουν να δείξουν στον κόσμο τι πέτυχαν και τι όχι.

75η Γενική Συνέλευση των ΗΕ (UNGA), 15-30 Σεπτεμβρίου 2020, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουν και τα 193 κράτη σε ίση αντιπροσώπευση. Ακόμη και τα μικρότερα κράτη – αυτά που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση- μπορούν να ακουστούν και να προσπαθήσουν να επηρεάσουν παγκόσμιες πολιτικές.

Η 75η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα ασχοληθεί με το πώς θα μοιάζει ο κόσμος σε 25 χρόνια αν δεν δράσουμε τώρα. Ως απάντηση στις πορείες για το κλίμα στις οποίες ηγήθηκαν οι νέοι του κόσμου, το μέλλον των επόμενων γενεών θα είναι στο επίκεντρο των αποφάσεων του UNGA.

Συνέδριο για τη Βιολογική Ποικιλότητα των ΗΕ (COP-15), 5-10 Οκτωβρίου 2020, Kunming, Κίνα

Το 2010, ο νούμερο ένα στόχος της δεκαετίας που ορίστηκε στο αντίστοιχο συνέδριο ήταν ο εξής :

«Μέχρι το 2020, το αργότερο, οι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι σχετικά με την αξία της βιοποικιλότητας και τα βήματα που πρέπει να κάνουν ώστε να την διατηρήσουν και να την χρησιμοποιήσουν με βιώσιμο τρόπο.»

Στο Συνέδριο για τη Βιολογική Ποικιλότητα των ΗΕ, οι χώρες μέλη θα ορίσουν το πλαίσιο δράσης της επόμενης δεκαετίας και θα αξιολογήσουν την πρόοδο του μακροπρόθεσμου στόχου προς μια αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση ως το 2050.

Η ζωή στο σύγχρονο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα, σημαίνει ότι χάνουμε φύση όσο εξελισσόμαστε ως είδος, αλλά δε μπορούμε να περιμένουμε ότι θα θυσιάσουμε αυτά τα συστήματα για το καλό της φύσης.

Και δε χρειάζεται.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένας επανασχεδιασμός και βελτίωση αυτών των συστημάτων ώστε να δουλεύουν πιο σκληρά και πιο έξυπνα, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο όσο εμείς θα ακμάζουμε παράλληλα θα ευημερεί και η φύση. Αυτό είναι το έργο του Συνεδρίου για τη Βιολογική Ποικιλότητα των ΗΕ!

Σύµβαση-πλαίσιο των Ηνωµένων Εθνών για την Κλιµατική Αλλαγή (COP-26), 9-20 Νοεμβρίου 2020, Γλασκόβη, Σκωτία

Πιθανότατα να έχεις ακούσει κάποιον να μιλάει για τη «Συμφωνία των Παρισίων» λες και την έγραψε ο ίδιος (δεν την έγραψε). Αυτή είναι η συμφωνία για την οποία το Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος είναι γνωστό.

Έχοντας ως στόχο τον περιορισμό της κλιματικής υπερθέρμανσης σε λιγότερο από 2 βαθμούς, η σύμβαση έθεσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και στόχους ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Δυστυχώς, οι προσπάθειες κυρίως μεγάλων και δυνατών χωρών είναι ανεπαρκείς για να συγκρατήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε ασφαλή επίπεδα. Το 2020 είναι η χρονιά όπου η συμφωνία θα επανεκτιμηθεί. Είναι η πρώτη φορά μετά την υιοθέτησή της όπου οι χώρες θα συναντηθούν για να αξιολογήσουν πόσα πετύχαν αλλά και πόσα ακόμα μπορούν να επιδιώξουν.

Παρόλο που πολλά από αυτά τα συνέδρια ιδρύθηκαν με τις καλύτερες των προθέσεων, δυστυχώς οι στόχοι τους δεν υλοποιούνται αρκετά γρήγορα. Έχοντας μόλις 10 χρόνια για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, το 2020 θα είναι μία χρονιά με πολλή δουλειά και η σημαντικότερη για τα Ηνωμένα Έθνη και τον πλανήτη. Αυτός είναι ο λόγος που αποκαλούμε το 2020 ‘super year’. Το μέλλον του πλανήτη μας κινδυνεύει και χρειαζόμαστε τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν άμεσα αν θέλουμε να σώσουμε το κοινό μας σπίτι.

Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε και να ανεβάσουμε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων το μέλλον του πλανήτη. Φέτος, η Ώρα της Γης θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ με εκατομμύρια κόσμου σε περισσότερες από 180 χώρες. Ένωσε τη φωνή σου μαζί τους και έλα κι εσύ στην Ώρα της Γης . Ας κάνουμε το 2020 κυριολεκτικά μία χρονιά ‘super year’!

Jasmine Ledger
Συντονίστρια καμπάνιας Earth Hour, WWF Αυστραλίας