Ποιος αμφισβητεί ότι η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος με πλούσια βιοποικιλότητα, η οποία μάλιστα είναι από τις υψηλότερες σε ευρωπαϊκό, αλλά και μεσογειακό επίπεδο; Ενώ λοιπόν, έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα για τις ποσότητες των ειδών πανίδας, χλωρίδας και πτηνών που ζουν και μεγαλώνουν κυρίως στην ηπειρωτική χώρα, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα κητώδη, όπως είναι οι φάλαινες και τα δελφίνια, που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία έρευνα στο σύνολο των ελληνικών θαλασσών για την καταγραφή των μοναδικών αυτών ειδών. Η υπάρχουσα γνώση αφορά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.

Η σύγχρονη και πρωτοποριακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, πριν από λίγες εβδομάδες ήρθε να συμπληρώσει το μωσαϊκό της γνώσης για τα κητώδη, θέτοντας και τις βάσεις για μια συνολική έρευνα από αέρος στις ελληνικές θάλασσες. Στα τέλη Ιουνίου, μια ομάδα 3 έμπειρων ερευνητών από το WWF Ελλάς και το ιταλικό ερευνητικό ινστιτούτο Tethys Research Institute, με την υποστήριξη του WWF Βελγίου, ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πρώτης εναέριας έρευνας για την παρακολούθηση των κητωδών πάνω από την περιοχή του Β. Αιγαίου, με βασικό στόχο την καταγραφή του πληθυσμού των κητωδών και της αφθονίας τους, που θα αποτελέσει τη βάση για μία μελέτη του κατά πόσο οι αλιευτικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή επηρεάζουν ή όχι την επάρκεια τροφής για τους πληθυσμούς δελφινιών. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του WWF Ελλάς για τη Βελτίωση του αλιευτικού στόλου γρι-γρι της Καβάλας, απώτερος στόχος του οποίου είναι η περιβαλλοντική πιστοποίηση αλιείας MSC για πρώτη φορά στη Μεσόγειο.

Ο Γιώργος Παξιμάδης (WWF Ελλάς) μας εξηγεί τον βασικό στόχο της εναέριας αυτής έρευνας

 

Η παρακολούθηση κητωδών και άλλων θαλάσσιων ειδών από αέρος αποτελεί μια αξιόπιστη επιστημονική μέθοδο, η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός μικρού αεροσκάφους που διαθέτει θολωτά παράθυρα (bubble windows), επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στους ερευνητές να έχουν πολύ καλή ορατότητα και συνεπώς, μια άμεση αντίληψη των ειδών που κολυμπάνε εκείνη την ώρα στη θάλασσα.

Το ειδικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην έρευνα

 

Στο πλαίσιο της εναέριας έρευνας, το αεροσκάφος πετούσε στα 200 μέτρα (600 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ακολουθώντας μια προδιαγεγραμμένη πορεία που είχε σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η ολοκληρωμένη κάλυψη της θαλάσσιας περιοχής πάνω από το Β. Αιγαίο.

Η ερευνητική ομάδα μας επί τω έργω

 

Η έρευνα διήρκησε συνολικά μια εβδομάδα και στο διάστημα αυτό, οι ερευνητές κάλυψαν δύο φορές την περιοχή που εκτείνεται από την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη έως και τη Θάσο, την περιοχή του Αγ. Όρους και τον Στρυμονικό Κόλπο, καταγράφοντας τα είδη των δελφινιών και των υπόλοιπων θαλάσσιων ειδών που συναντούσαν από αέρος, αλλά και συγκεντρώνοντας πολύτιμα στοιχεία για τους πληθυσμούς τους. Επιπλέον, το γεγονός ότι τις ημέρες εκείνες, οι καιρικές συνθήκες ήταν οι ιδανικές χωρίς ανέμους που κρατούσαν τα νερά σε ηρεμία, οδήγησαν στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αυτής εναέριας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα σε μόλις λίγες ημέρες, οι 3 ερευνητές είχαν τη μοναδική έως τώρα ευκαιρία να συναντήσουν και τα 4 είδη δελφινιών που φιλοξενούνται στις ελληνικές θάλασσες, δηλ.:

  • Ρινοδέλφινα
  • Ζωνοδέλφινα,
  • Σταχτοδέλφινα που είναι τα μεγαλύτερα σε μήκος δελφίνια που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, καταγράφοντας μάλιστα το μεγαλύτερο έως τώρα κοπάδι - με 23 ενήλικα και 3 μικρά σταχτοδέλφινα - που έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί στα νερά της Μεσογείου
  • Κοινά δελφίνια, που αν και κοινά… συναντώνται όλο και πιο σπάνια τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο.

Κοινά δελφίνια

Κοπάδι από σταχτοδέλφινα

 

Επιπλέον, καταγράφηκαν δεκάδες άλλα θαλάσσια είδη, όπως:

  • Χελώνες καρέτα-καρέτα
  • Σαλάχια
  • Εντυπωσιακά φεγγαρόψαρα
  • Ξιφίες
  • Μικρά πελαγικά ψάρια, όπως γαύρος και σαρδέλα, που κολυμπούσαν σε μεγάλους σχηματισμούς, προσπαθώντας να προστατευτούν από τις επιθέσεις των γλάρων, αλλά και
  • Κοπάδια τόνου

Η θέα μέσα από το αεροσκάφος

 

Τα τελικά αποτελέσματα και συμπεράσματα της έρευνας θα είναι έτοιμα μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο. Ωστόσο, τα πρώτα αυτά δείγματα αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πόσο ευλογημένα είναι τα νερά του Β. Αιγαίου, και πόσο σημαντικό είναι να επεκτείνουμε την εναέρια καταγραφή σε όλες τις ελληνικές θάλασσες για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης του πληθυσμού των δελφινιών και των άλλων μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών.

Βοήθησε μας να καταγράψουμε τα κητώδη όλης της Ελλάδας!

 Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια