Αντικρίζοντας την ομορφιά. Μαθαίνοντας βιωματικά για τις λειτουργίες, τις αξίες και τη σημασία των υγρότοπων της Κρήτης σε ένα σεμινάριο. Ανταλλάσοντας προβληματισμούς σχετικά με τις απογοητευτικές εικόνες της υποβάθμισης στον υγρότοπο της εκβολής Αποσελέμη, Δήμου Χερσονήσου, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» ανέλαβαν δυναμικά να μεταφέρουν το μήνυμα για την προστασία των υγρότοπων της Κρήτης.

Οι υγρότοποι δεν έχουν φωνή. Εμείς όμως έχουμε! Οι υγρότοποι δεν έχουν φωνή. Εμείς όμως έχουμε! - Φωτό: WWF Ελλάς/Κ. Παραγκαμιάν

Οι βασικές θεματικές του σεμιναρίου αφορούσαν το θεωρητικό πλαίσιο για τους υγρότοπους των νησιών, αλλά και τα εργαλεία και τις τεχνικές ούτως ώστε η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα να αποτελέσει έναν ενεργό πυρήνα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης απέναντι στα προβλήματα υποβάθμισης που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός χώρος και ειδικότερα οι υγρότοποι.

Με βιωματικό τρόπο το σεμινάριο "πιάνει τόπο". Με βιωματικό τρόπο το σεμινάριο "πιάνει τόπο". - Φωτό: WWF Ελλάς/Κ. Παραγκαμιάν

Κατά την επίσκεψη μας στην εκβολή Αποσελέμη απογοητευτήκαμε για το ότι κανένα από  τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει και επισημάνει κατ’ επανάληψη δεν έχει επιλυθεί. Οι αλμυρόβαλτοι εξακολουθούν να υποβαθμίζονται από τα κάθε είδους τροχοφόρα. Μπάζα εξακολουθούν να …διακοσμούν τον υγρότοπο και οι πέτρες που υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν τα οχυρά του υγρότοπου απέναντι στην καταπάτηση είτε έχουν μετακινηθεί για να μπαίνουν ανενόχλητοι οι τροχοί των «εισβολέων» είτε βρίσκονται στοιβαγμένες χωρίς ρόλο κατά μήκος του δρόμου. Καμία ενημερωτική πινακίδα για την αξία της περιοχής, τίποτα που να θυμίζει ότι η περιοχή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράκτιους υγρότοπους της Κρήτης στον βόρειο άξονα του νησιού.

Τι αφήνουν πίσω τους οι "εισβολείς"; - Φωτό: WWF Ελλάς/Κ. Παραγκαμιάν Τι αφήνουν πίσω τους οι "εισβολείς"; - Φωτό: WWF Ελλάς/Κ. Παραγκαμιάν

Για μία ακόμη φορά θα σταλεί αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες. Όμως, είναι  απαραίτητη η συμμετοχή όλων για να απαιτήσουμε την ουσιαστική προστασία των νησιωτικών υγρότοπων.

Οι υγρότοποι δεν έχουν φωνή, εμείς έχουμε και οφείλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας.

Όλο το ιστορικό της "υπόθεσης Αποσελέμης" εδώ.