Απογοήτευση, λύπη, θυμός.

Αυτά είναι τα συναισθήματα που μας κατέκλυσαν στην τελευταία επίσκεψη στον Αλμυρό Αγίου Νικολάου, ύστερα από αναφορά που μας έκανε η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εκεί. Η καταστροφή της οριοθέτησης που είχε γίνει τον Μάιο του 2011 με τη συμμετοχή πέντε φορέων και συλλόγων της περιοχής και η εικόνα «όλα για το κέρδος» που έχει σήμερα η περιοχή, μόνο ενθαρρυντικά δεν θα μπορούσαν να είναι.

Η περιοχή αποτελεί παράδειγμα για τη δράση του Δικτύου Παρακολούθησης των Υγρότοπων της Κρήτης. Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και συνεργασία πολλών φορέων, πολιτών και μαθητών. Η ενημέρωση που έχουμε από την Οικολογική Κίνηση είναι άμεση ενώ έχουμε συμμετάσχει σε πολλές συναντήσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου τους ενημερώνουμε για την αξία και τις δυνατότητες της περιοχής.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι όλα αυτά δεν φτάνουν. Οι πάσσαλοι οριοθέτησης έχουν πλέον καταστραφεί και η ταμπέλα ενημέρωσης είναι πεταμένη γιατί μάλλον «ενοχλούσε». Οι φυτεύσεις που είχαν γίνει σε πρανή από προσκόπους και παιδιά της περιοχής διαμορφώθηκαν ώστε στα πρανή να μπορούν να ξαπλώσουν οι θαμώνες του γειτονικού ξενοδοχείου ενώ  η παραλία έχει καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από ομπρέλες (διαφορετικού χρώματος ανάλογα με την «περιοχή κτήσης»), φουσκωτά και ταχύπλοα σκάφη. Το μόνο βέβαια που έχει ανανεωθεί είναι η πινακίδα ενημέρωσης ότι η παραλία έχει Γαλάζια Σημαία!

Τα πρανή "διαμορφώθηκαν" για να ξαπλώνουν κι εκεί οι τουρίστες...!

Δυστυχώς, κύριοι αρμόδιοι φορείς αποτύχατε για ακόμη μια φορά να προστατεύσετε το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον. Με γνώμονα μόνο το εύκολο κέρδος αλλά και την έλλειψη σεβασμού απέναντι στους πολίτες σας, ενέργειες ή παραλείψεις σαν και αυτές, μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν, ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Σημαντικές λεπτομέρειες:

- Την παραλία διαχειρίζεται η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αγίου Νικολάου (Δ.Α.Ε.Α.Ν.)

- Τα κτίσματα και οι πλακοστρώσεις (συνολικά 900τ.μ.), ιδιοκτησίας Δήμου Νικολάου- ΔΕΤΑΔΑΝ-ΔΑΕΑΝ που υπάρχουν στο κέντρο της παραλίας, έχουν κριθεί αυθαίρετα από την Κτηματική υπηρεσία (668119-11-2009) και θα είχαν κατεδαφιστεί αν δεν σταμάταγε η διαδικασία για να μην «μπει ταφόπλακα στον τουρισμό της Κρήτης».

Δείτε επίσης: