Εμπειρίες, ιδέες, διάλογος, ζωντάνια, νέα γενιά εν δράσει... Αυτές οι λέξεις συμπυκνώνουν το αποτέλεσμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 15 - 16 Απριλίου στην  Ορεστιάδα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Εργασία του προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση».

Από μία εκδήλωση με τέτοιο περιεχόμενο δεν θα μπορούσε βέβαια να απουσιάζει το WWF Ελλάς και οι εθελοντές του βραβευμένου μας EVS προγράμματος για το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. 4 εθελοντές από κάθε γωνιά της Ευρώπης συναντήθηκαν λοιπόν με φοιτητές της περιοχής και τους μετέφεραν την αξία της εθελοντικής δράσης, τις μοναδικές εμπειρίες που τους προσφέρει ο εθελοντισμός στη Δαδιά, καθώς και τα «μυστικά του επαγγέλματος».

Τι είναι τελικά ο εθελοντισμός; Τι είναι τελικά ο εθελοντισμός;

Σκοπός άλλωστε της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστεί στους νέους της περιοχής η Δράση 2- Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία του Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση». Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης τη δυνατότητα να ενημερωθούν πάνω σε θέματα μη τυπικής μάθησης και εθελοντισμού καθώς και ως προς τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που αφορούν στην κινητικότητα των νέων. Το WWF Ελλάς, πιο συγκεκριμένα, διοργάνωσε κατά την πρώτη μέρα ένα διαδραστικό εργαστήριο με σκοπό να φέρει σε επαφή τους νέους της περιοχής με την μη τυπική μάθηση και το EVS (European Voluntary System).

Μα πάνω από όλα η παρέα! Μα πάνω από όλα η παρέα!

Μέχρι και έξι νέοι κάθε χρόνο φιλοξενούνται στη Δαδιά και συμμετέχουν σε δράσεις, όπως η παρακολούθηση των αρπακτικών πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και η παρακολούθηση των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στα αρπακτικά πουλιά. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή οι εθελοντές μας έχουν την ευκαιρία να μάθουν Ελληνικά αλλά και να πάρουν μέρος σε τοπικές πολιτιστικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις και κάτω από προϋποθέσεις, οι εθελοντές μπορούν επίσης να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το δικό τους περιβαλλοντικό project.

Από το 2003 μέχρι σήμερα το WWF Ελλάς έχει φιλοξενήσει 65 εθελοντές από 13 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.