Πικραθήκαμε με την πρώτη επίσκεψη στις Φαρμακιές του Κόλπου της Καλλονής στο πλαίσιο του εθελοντικού Δικτύου για τους Υγρότοπους  της Λέσβου. Ο υγρότοπος έχει έκταση 16 στρεμμάτων και είναι ένας από τους μικρούς υγρότοπους του νησιού που έχουν ενταχθεί στο Προεδρικό Διάταγμα «Προστασία Μικρών Υγρότοπων» (ΦΕΚ. ΑΑΠ 229/2012).


Η υγροτοπική βλάστηση έχει «αντικατασταθεί» από καλλιέργειες - Photo: Λ. Κάκαλης Η υγροτοπική βλάστηση έχει «αντικατασταθεί» από καλλιέργειεςΔυστυχώς  όμως, οι ενέργειες υποβάθμισης που έλαβαν χώρα στο πρόσφατο παρελθόν και συνεχίζουν να γίνονται δεν έχουν  αφήσει παρά τη βασική κοίτη του ρέματος να θυμίζει ότι η περιοχή είναι υγρότοπος. Όπως διαπιστώσαμε, έχουν γίνει εκτεταμένες επιχωματώσεις με αδρανή υλικά στην κεντρική κοίτη του ρέματος και πλήρης αλλοίωσή του αφού δεν υπάρχει πλέον καθόλου υγροτοπική βλάστηση και μεσογειακά αλίπεδα, ενώ ανάμεσα στα άλλα η έκταση περιφράχτηκε.

Τα μπάζα «αντικαθιστούν»  την φυσική αντιπλημμυρική λειτουργία που εκτελούσε παλαιότερα ο υγρότοπος - Photo: Λ. Κάκαλης Τα μπάζα «αντικαθιστούν» την φυσική αντιπλημμυρική λειτουργία που εκτελούσε παλαιότερα ο υγρότοποςΓια την κατάσταση στον υγρότοπο έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αναμένουμε να κάνουν χρήση του νομικού πλαισίου και να υπερασπιστούν ενεργά την ύπαρξη των μικρών νησιωτικών υγρότοπων του νησιού.

ολοκαίνουργια περίφραξη - Photo: Λ. Κάκαλης Η ολοκαίνουρια περίφραξηΑνακαλύψτε τους υγρότοπους της Λέσβου και ολόκληρης της νησιωτικής χώρας στο Υγροτόπιο Νήσων του WWF Ελλάς.


ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια