Ένας χρόνος πέρασε από την καταστροφή των αλμυλόβαλτων και τη δημιουργία αναχωμάτων και χωμάτινων εμποδίων στην εκβολή Αποσελέμη. Ένας χρόνος έχει περάσει από την πρώτη αναφορά για την παράνομη πίστα motocross στα όρια του Καταφυγίου Άγριας Ζωής και την ενημέρωση των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών.

Από τότε ακολούθησαν συσκέψεις, συναντήσεις, νέες αναφορές, άρθρα στον τοπικό Τύπο ακόμη και δημοσιεύματα για τη «βούληση» της Δημοτικής Αρχής Χερσονήσου να προστατεύσουν ουσιαστικά την περιοχή. Το αποτέλεσμα;

Η περιοχή συνεχίζει να μην προστατεύεται ενώ η «πίστα» motocross συνεχίζει να χρησιμοποιείται  και να επεκτείνεται από έναν τριτοκοσμικό τουρισμό.

Live your myth με γουρούνες στον Αποσελέμη - Αρχείο WWF Ελλάς

Η ομάδα εθελοντών που επισκέφτηκε την περιοχή διαπίστωσε και κατέγραψε την κίνηση τροχοφόρων ακόμη και πρωινές ώρες. Αυτή τη φορά ήταν τουρίστες, οι οποίοι ανυποψίαστοι, καβάλα στις γνωστές τετράτροχες «γουρούνες», «όργωναν» τους αλμυρόβαλτους του Αποσελέμη. Όμως ίσως αυτοί, λόγω άγνοιας, να έχουν τη μικρότερη αναλογικά ευθύνη.  Ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι φορείς που καθυστερούν να αναλάβουν ουσιαστική δράση για την αποκατάσταση της περιοχής, την προστασία και την παρακολούθηση του υγρότοπου, την ενημέρωση των επισκεπτών και τον έλεγχο για παράνομες δραστηριότητες.

Πρέπει επιτέλους η βούληση να γίνει πράξη και η αρμοδιότητα ευθύνη! Πρέπει να σταματήσει αυτή η απαξία των φυσικών μας πόρων. «Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα» είναι το γνωστότερο πλέον τουριστικό μας μότο… Τι μύθος όμως θα απομείνει αν συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε τη φυσική μας κληρονομία;

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του WWF Ελλάς στην περιοχή της εκβολής Αποσελέμη.

Δείτε την ακριβή θέση της εκβολής Αποσελέμη στο Οικοσκόπιο.