Μετά από πρωτοβουλία του Michael de Courcy Williams, ζωολόγου - εντομολόγου από την Ιρλανδία που εδώ και λίγα χρόνια ζει μόνιμα στην περιοχή, και με τη βοήθεια του Φορέα Διαχείρισης, μια καινούργια ερευνητική προσπάθεια ξεκίνησε στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να γίνουν προβλέψεις για τη δομή και την ποιότητα των δασικών οικοσυστημάτων του πάρκου μέσα από την καταγραφή των ειδών της οικογένειας διπτέρων Syrphidae. Καθώς τα έντομα αυτά παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία, συναντώνται σε ποικίλα περιβάλλοντα, εμφανίζονται σε όλα τα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας και ταυτόχρονα επιτρέπουν την ανάπτυξη τυποποιημένων μεθόδων παγίδευσης και καταγραφής στο πεδίο, είναι ιδανικοί δείκτες της κατάστασης των οικότοπων της περιοχής.Επειδή μια τέτοια έρευνα δεν έχει ξαναγίνει στο Πάρκο, η χρονιά αυτή θα είναι δοκιμαστική. Ελπίζουμε η τελική συλλογή και τα αποτελέσματα που θα δώσει να επιβεβαιώσουν την καταλληλότητα των εντόμων αυτών δίνοντάς μας πληροφορίες για την ποιότητα των μικροενδιαιτημάτων, και άρα για τα δάση της περιοχής, ώστε η προσπάθεια να συνεχιστεί!

Αρχικά έπρεπε να στήσουμε το μηχανισμό παγίδευσης. Χρησιμοποιήθηκαν παγίδες ανακοπής πτήσης των εντόμων, γνωστές και ως παγίδες τύπου Malaise. Με τον τρόπο αυτό τα έντομα κατευθύνονται με τη βοήθεια διχτυών μέσα σε μπουκάλια με αραιωμένο οινόπνευμα όπου και παγιδεύονται. Έπρεπε λοιπόν να γίνει η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας ώστε οι παγίδες μας να μπορούν να συλλέξουν αρκετά μεγάλο αριθμό εντόμων και ταυτόχρονα να μην κινδυνεύουν να καταστραφούν από άγρια ή οικόσιτα ζώα. Μετά από πολλές βόλτες σε παραποτάμιες περιοχές του Πάρκου, εντοπίσαμε τρία σημεία που είχαν τα χαρακτηριστικά που ψάχναμε: παρουσία ώριμων δέντρων, κατάλληλο προσανατολισμό, μαλακό έδαφος με μικρή κλίση. Εκεί ξεκινήσαμε το στήσιμο.

Image Ο εντοπισμός της κατάλληλης τοποθεσίας για το στήσιμο της παγίδας είναι καθοριστικό στάδιο για την επιτυχία της συλλογής εντόμων της οικογένειας Syrphidae.


Image Πρώτο βήμα για να τοποθετηθεί η παγίδα το στήσιμο των στύλων υποστήριξης.


Image Η παγίδα στήνεται με προσοχή ώστε η κίνηση των εντόμων προς το μπουκάλι παγίδευσης (στην κορυφή της παγίδας) να είναι όσο το δυνατόν ανεμπόδιστη.


Image Τέλος εργασιών.


Το τελικό αποτέλεσμα.Με τις παγίδες πλέον στη θέση τους, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι υπομονή. Το στάδιο της συλλογής θα κρατήσει μέχρι τον Νοέμβριο, αν το επιτρέψει ο καιρός, όταν τα τελευταία είδη της οικογένειας Syrphidae πάψουν πια να δραστηριοποιούνται. Μέχρι τότε όμως θα επισκεπτόμαστε τις παγίδες κάθε δύο βδομάδες για να ελέγχουμε την κατάστασή τους αλλά και για να συλλέγουμε τα δείγματα και να ανανεώνουμε το οινόπνευμα. Αφού συλλεχθεί επαρκής αριθμός εντόμων, υπολογίζουμε μετά τον πρώτο μήνα λειτουργίας των παγίδων, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία της λεπτομερούς καταγραφής και κατάταξης. Στο τέλος, μέσα από τη χρήση της ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων για τα Syrphidae, το κάθε είδος που καταγράφηκε στο Πάρκο της Δαδιάς θα συνδεθεί με τον αντίστοιχο οικότοπό του, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό πληροφορίες για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή.


Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια