Ορνιθολόγοι στη Βουλγαρία και την Ελλάδα παρακολουθούν και καταγράφουν τον πληθυσμό των όρνεων σε μια μεγάλη διασυνοριακή περιοχή.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου ήταν μια ωραία μέρα στο δάσος της Δαδιάς. Είχε ηλιοφάνεια και τέλεια ορατότητα χωρίς να φυσάει. Ιδανική μέρα για παρατηρήσεις. Στηθήκαμε με τα τηλεσκόπια απέναντι από διάφορα βράχια που συνήθως κουρνιάζουν τα Όρνια και περιμέναμε. Την ίδια ώρα στα βουλγαρικά εδάφη συνάδελφοί μας έκαναν το ίδιο. Περίπου τρεις ώρες πριν το σούρουπο αρχίσαμε να καταγράφουμε τους πρώτους επισκέπτες που κατέφθαναν για να κουρνιάσουν και να περάσουν τη νύχτα τους.

Άρχισε να σκοτεινιάζει κι έπεφτε σιγά-σιγά η παγωνιά. Όταν βράδιασε ήταν ώρα να γυρίσουμε. Άλλοι στάθηκαν περισσότερο τυχεροί καταφέρνοντας να εντοπίσουν και να καταγράψουν αρκετά όρνια και άλλοι όχι κυκλώνοντας επί 3 ώρες βράχια σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων για να καταγράψουν μόλις ένα ή δύο.

Ο φετινός απολογισμός έληξε με 219 καταγεγραμμένα πουλιά και στις δύο χώρες, Ελλάδα και Βουλγαρία, το μεγαλύτερο αριθμό που έχει έως τώρα καταγραφεί. Ανάμεσά τους και μαρκαρισμένα άτομα από άλλες βαλκανικές χώρες, αφού τα σύνορα είναι πάντα ανοιχτά για τους φτερωτούς επισκέπτες των βράχων.

Τα Όρνια προτιμούν να κουρνιάζουν στα βράχια που φωλιάζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ σε βράχια που χρησιμοποιούσαν για φώλιασμα προηγούμενα χρόνια και τώρα τα έχουν εγκαταλείψει, συνήθως δεν κουρνιάζουν. Με τη βοήθεια της ετήσιας παρακολούθησης των φωλιών τους, μπορούμε να γνωρίζουμε αυτές τις θέσεις.

Γνωρίζουμε ότι στην οροσειρά της Ροδόπης τα όρνια μετακινούνται για να βρουν τροφή σε μια μεγάλη περιοχή που για την ελληνική πλευρά ορίζεται από τον Έβρο έως το Νέστο και πολλές φορές και δυτικότερα. Σε αυτά προστίθενται και ανώριμα όρνια από άλλες βαλκανικές χώρες όπως Κροατία, Σερβία, FYROM κ.α. που ταξιδεύουν μακριά από τις αποικίες που γεννήθηκαν έως ότου ωριμάσουν σεξουαλικά για να ζευγαρώσουν, συνήθως στο τέταρτο με πέμπτο έτος της ηλικίας τους. Οι μετακινήσεις των Όρνεων στη Βαλκανική χερσόνησο είναι καταγεγραμμένες με τη βοήθεια της δακτυλίωσης των πουλιών και της τηλεμετρίας.

Η κοινή διασυνοριακή καταγραφή στους χώρους κουρνιάσματος οργανώνεται τα τελευταία χρόνια από τη Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρία (BSPB-BirdLife Int.) και σε αυτή την κοινή προσπάθεια που στόχο έχει να μετρήσουμε το σύνολο των Όρνεων στη Ροδόπη, συμμετέχουμε πολλές οργανώσεις (WWF Ελλάς, ΕΟΕ, Green Balkans, FWFF, BPPS). Η ομάδα του WWF Ελλάς καταγράφει κάθε χρόνο τα όρνια που αναπαράγονται στο Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς, καθώς και εκείνα που αναπαράγονται στην Κίρκη και τους Άγιους Θεόδωρους.