... γιατί απλά θα πλημμυρίσουν.

Δεν έχει περάσει ούτε ένα μήνας από την αναφορά του WWF Ελλάς σχετικά με τις σοβαρές επεμβάσεις στον υγρότοπο του Καρτερού και την επίσκεψη στην περιοχή του Εισαγγελέα Ηρακλείου. Οι υπηρεσίες δεν έχουν απαντήσει ακόμα, απάντησε όμως η φύση: τις προηγούμενες ημέρες εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή του Ηρακλείου, τα δύο (!) γήπεδα του Καρτερού πλημμύρισαν, για ακόμα μια φορά. Βεβαίως, δεν πλημμύρισαν διότι έβρεξε αλλά διότι είναι κατασκευασμένα (παράνομα) στις όχθες του ρύακα Καρτερού κοντά στην εκβολή.

 Η περίπτωση του Καρτερού δεν είναι η μοναδική.  «Σερφάροντας» στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να σταχυολογήσει ανάλογες ειδήσεις κάθε φθινόπωρο. Χθες ήταν ο Καρτερός, πριν κάποια χρόνια ο  Γιόφυρος, ο Μορώνης, ο Κλαδισός και άλλοι. Ήταν και η μεγάλη πλημμύρα στις εκβολές του Λήλαντα.

Η αρθρογραφία στα ΜΜΕ έχει συχνά τίτλους τρόμου όπως «θα πνιγούμε όλοι..», «καταστραφήκαμε!!..», «χάσαμε περιουσίες»… και σχεδόν πάντα καταλήγει με ευκολία στο «κάτι πρέπει να γίνει». Φαίνεται όμως ότι και ο προβληματισμός του αναγνώστη διαρκεί όσο διαρκεί η ανάγνωση του άρθρου ή έως και το άκουσμα των ανακοινώσεων σχετικά με τις ενέργειες των φορέων για αποζημιώσεις των πολιτών, τις επισκέψεις των αιρετών και τις υποσχέσεις ότι αυτά θα «τα αντιμετωπίσουμε» και «τέρμα σε τέτοιες καταστάσεις». Και μεγαλόπνοες δηλώσεις.

Είμαστε άραγε τόσο δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε τη φύση και να πάμε ενάντια στους νόμους της; Μήπως θα ήταν προτιμότερο να περιμαζέψουμε τη «φοβερή» μας δύναμη για να ελέγξουμε τις αποθέσεις μπάζων και τις εκχερσώσεις που συνδυάζονται σχεδόν πάντα με τη δόμηση μέσα στις εκβολές και τις πλημμύρες με το που αρχίσει να βρέχει λίγο παραπάνω;

Οι υγροτοπικές εκτάσεις περιορίζουν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Η αξία όμως αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη ενός υγιούς οικοσυστήματος. Ένας εγκιβωτισμένος ρύακας με φυσικότητα ανύπαρκτη και χωρίς βλάστηση, δεν είναι ακριβώς η λύση, πόσο μάλλον και όταν η κοίτη του είναι γεμάτη από μπάζα.

Δεν αποτελεί μόνο ηθικό θέμα να σεβόμαστε τη φύση και την περιβαλλοντική νομοθεσία. Αποτελεί αναγκαιότητα για τον περιορισμό των άσκοπων δαπανών αλλά και της πιθανότητας να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Ας αναλογιστούμε λοιπόν σε τι κατάσταση είναι το ρέμα και η εκβολή που υπάρχει σε κοντινή απόσταση από το σπίτι μας και ας αναζητήσουμε τρόπους να την προστατεύσουμε.Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια