Υπάρχει κάποια συνταγή για την προστασία των υγρότοπων; Συνταγή όχι ακριβώς, αλλά τα βασικά συστατικά παραμένουν: ενημέρωση, ενεργοποίηση των πολιτών και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι δεν είναι πάντα τόσο αργοί στις αντιδράσεις τους. Φτάνει να υπάρχει κάποιος να τους κινητοποιεί.

 Στην περίπτωση της εκβολής Μορώνη, είναι η δράση του Δικτύου για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης που έφερε θετικές εξελίξεις.

Η άμεση ενεργοποίηση των μελών του Δικτύου είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν αμέσως τα «φρέσκα μπάζα» που κάποιοι ξύπνιοι είχαν ρίξει στον υγρότοπο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μετά από έγγραφη αναφορά του Γραφείου του προγράμματος στην Κρήτη, ο  Δήμος Χανίων ανταποκρίθηκε αμέσως και σε λιγότερο από μία εβδομάδα η υπηρεσία καθαριότητας απομάκρυνε τα νέα μπάζα. Επιπλέον, αποδέχτηκαν την πρόταση των ερευνητών του WWF Ελλάς, να τοποθετηθούν εμπόδια για τα τροχοφόρα έτσι ώστε να μην μεταφερθούν ξανά μπάζα στην εκβολή.

Ελπίζουμε η επόμενη ανάρτησή μας για τον Μορώνη να γίνει σύντομα και  να αφορά την επίσημη έναρξη των έργων αποκατάστασης του υγρότοπου.


ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια