Και ύστερα άρχισε το κέφι…Μετά τις απαραίτητες «βελτιώσεις» στην παράνομη πίστα μότο κρος στις εκβολές του ποταμού Αποσελέμη στο Ηράκλειο Κρήτης, σειρά πήραν οι  μοτοσικλετιστές μότο-κρος οι οποίο οργώνουν ανενόχλητοι με τις μηχανές τους την οικολογικά ευαίσθητη περιοχή.

Σε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη δε μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι. Τη Δευτέρα που μας πέρασε (29.8.2011) καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του υγρότοπου της εκβολής Αποσελέμη και την απραξία των «οικίων αρμόδιων αρχών» για την αποτελεσματική φύλαξή του.

 


Για την ιστορία του «πολύπαθου» Αποσελέμη, θυμίζουμε ότι πρόσφατα είχαμε καταγγείλει δημόσια την «μηχανοκίνητη» δραστηριότητα στην περιοχή με σχετική ανάρτηση μας στο μπλογκ, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε ενέργεια των «Πολιτών για την κοινωνία και το περιβάλλον» και ερωτήσεις/ αναφορές προς τους αρμόδιους υπουργούς από τους βουλευτές Ηρακλείου κκ Κριτσωτάκη, Αυγενάκη και Στρατάκη.

Ωστόσο, παρ’ όλες τις παραπάνω ενέργειες και τη σχετική διάσταση που πήρε το θέμα στα τοπικά ΜΜΕ, τα άλματα και τα σπινιαρίσματα στον Αποσελέμη καλά κρατούν!

Τονίζουμε ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός του υγρότοπου «Εκβολή Αποσελέμη» και του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Αποσελέμη Δήμου Χερσονήσου» (ΦΕΚ 754/Β/15-06-2001), ενώ επιπλέον η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη και προστατεύεται ως υγρότοπος από το εγκεκριμένο Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Γουβών (ΦΕΚ 60/ΑΑΠ/ 26.2.2010).

Θυμίζουμε επίσης ότι η οργάνωσή μας έχει καταγγείλει επανειλημμένα (εγγράφως ή επικοινωνώντας απ’ ευθείας με τον Εισαγγελέα Ηρακλείου) μια σειρά  παράνομων δραστηριοτήτων που υποβαθμίζουν τον υγρότοπο του Αποσελέμη (επιχωματώσεις, μπαζώματα, εκχερσώσεις, δημιουργία γηπέδου, δόμηση, διάνοιξη δόμων, κ.ά.).Δυστυχώς, αν και αυτές διαπιστώθηκαν και έχουν σχηματιστεί δικογραφίες,  ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν οι περιοχές των επεμβάσεων με αποτέλεσμα ο υγρότοπος να συρρικνώνεται διαρκώς.

Εμείς δε το βάζουμε κάτω. Εντείνουμε την παρακολούθηση του υγροτόπου και εξετάζουμε πλέον όλες τις επιλογές για να σταματήσει επιτέλους η συνεχόμενη υποβάθμιση και να ξεκινήσει σύντομα η αποκατάστασή του.


ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια