Η φετινή Καθαρά Δευτέρα ήταν πραγματικά διαφορετική από κάθε προηγούμενη, αφού οι χαρταετοί μας πέταξαν για την προστασία της εκβολής Αποσελέμη και οι πολίτες που βρέθηκαν μαζί μας εκεί, έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα για την προστασία του σημαντικού αυτού υγρότοπου. Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες πολιτών και WWF Ελλάς για την προστασία των υγρότοπων του νησιού δεν περιορίζονται στην εκδήλωση αυτή. Ήδη, περίπου έναν μήνα πριν, 130 πολίτες είχαν ενημερωθεί για την αξία των υγρότοπων του νησιού γενικά αλλά και του Αποσελέμη ειδικότερα. Πώς έγινε αυτό;

Στις 12 και 13 Φεβρουαρίου τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας και Γουβών διοργάνωσαν σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και το Παράρτημα Κρήτης της ΠΕΕΚΠΕ σεμινάριο Δια Βίου Εκπαίδευσης Ενηλίκων με θέμα «Η αξία των υγροτόπων της Κρήτης για τις τοπικές κοινωνίες και η σημασία τους για το περιβάλλον του νησιού», στο οποίο συμμετείχαν 130 πολίτες από τον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στηρίζοντας αυτήν την πολύ αξιόλογη προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα για τους νησιωτικούς υγρότοπους ήταν εκεί, παρουσιάζοντας  εισηγήσεις σχετικά με την κατάσταση των υγρότοπων της Κρήτης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι προτάσεις του WWF Ελλάς για συγκεκριμένους υγρότοπους. Επιπλέον, έγιναν ξεναγήσεις στους υγρότοπους Μαλιών, Αποσελέμη και Πρέβελης, περιοχές με επιτακτική ανάγκη για προστασία.

Διαπιστώνοντας τα προβλήματα, οι συμμετέχοντες υπέγραψαν επιστολή – αναφορά προς τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Δήμο Χερσονήσου, Διευθύνση Περιβάλλοντος, Κτηματική Υπηρεσία,  Εφορείες Αρχαιοτήτων) διατυπώνοντας  προβληματισμούς και  ερωτήματα για  την κατάσταση των υγρότοπων του Έλους Ποταμού Μαλίων και Εκβολής Αποσελέμη. Η επιστολή, κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ, τον Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου και τον Συνήγορο του Πολίτη.

Τώρα όλοι αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις απαντήσεις των φορέων. Βεβαίως οι καταγγελίες δεν σώζουν από μόνες τους τις υποβαθμισμένες περιοχές. Η ελπίδα όμως θα αυξάνει όσο αυξάνουν οι ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες που θα θυμίζουν και θα απαιτούν από τις υπηρεσίες και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους  να κάνουν το καθήκον τους.

------------------------------------------

Δείτε προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις

Φοινικόδασος Πρέβελη και Έλος Ποταμού Μαλίων: η φύση αψηφά τις ψεύτικες υποσχέσεις του κράτους

Σε τέφρα μετατράπηκε και ο καλαμιώνας Μαλίων στην Κρήτη