Πόσοι άραγε από τους αναγνώστες της συγκεκριμένης ανάρτησης θα γνωρίζουν τον ποταμό Βούδωρο στην Εύβοια; Κι όμως, ο Βούδωρος, τέκνο των ορμητικών νερών των ποταμών Νηλέα και Κηρέα, στη Βόρεια Εύβοια, διατρέχει τον εύφορο κάμπο της Κρύας Βρύσης, προσφέροντας εδώ κι αιώνες τα αγαθά και τις «υπηρεσίες» του στους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους επισκέπτες της.

Άποψη της κοίτης προς την εκβολή

Με μήκος περίπου 3,5 χιλιόμετρα και πλάτος, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάει τα 150 μέτρα, ο Βούδωρος αποτελεί τον δημιουργό και τον «ποτιστή» του κάμπου της Κρύας Βρύσης, αλλά και τον ακούραστο εργάτη που σχημάτισε και συντηρεί την πανέμορφη παραλία της.

Οι ίδιοι όμως άνθρωποι που απολαμβάνουν τα οφέλη και την ομορφιά του, έχουν αρχίσει και πλεονεκτούν εις βάρος του, συρρικνώνοντας τον με τις αλόγιστες υπεραντλήσεις, τις εκχερσώσεις για περισσότερη καλλιεργήσιμη γη, τις αμμοληψίες, τη ρύπανσή του με υγρά και στερεά απορρίμματα.

Στοές με πλατάνια...

Τα υγρά λιβάδια του, οι συστάδες καλαμιών και πικροδαφνών παλεύουν διαρκώς σε έναν άνισο αγώνα με την «ανάπτυξη» και δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που χάνουν και μαζί τους χάνουν την τροφή τους και τη φωλιά τους δεκάδες είδη πουλιών και ζώων, που ζουν στον υγρότοπο. Ωστόσο, ο ποταμός αντιστέκεται ακόμα σθεναρά. Ως πότε άραγε;

Πρέπει επιτέλους να δούμε κάποια στιγμή με άλλο μάτι όλους τους φυσικούς μας πόρους και μαζί, όλους εκείνους τους μεγάλους και μικρούς υγρότοπους που μας προσφέρουν τόσα πολλά, χωρίς να ζητούν τίποτα.