3 εκατομμύρια στρέμματα καμένης έκτασης, 235 πυρόπληκτα δημοτικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, δεκάδες πιθανές καταπατήσεις δασικών εκτάσεων και δασών στον Νομό Ηλείας…

Όλα αυτά μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών που μας προσέφερε πολλά χιλιόμετρα, αρκετή περιπέτεια αλλά και μια λεπτομερή βάση δεδομένων σχετικά με την κατάσταση των καμένων περιοχών της Πελοποννήσου, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο του 2009, ερευνήσαμε κυρίως τα εξής:

1.       Πιθανές αλλαγές στις χρήσεις γης

2.       Παρουσία βόσκησης εντός των καμένων εκτάσεων

3.       Πορεία εξέλιξης της βλάστησης με τις πυρκαγιές

4.       Κίνδυνο διάβρωσης

Ποια ήταν όμως η διαδικασία αυτής της έρευνας; Κάθε πρωί, αφού είχε προκαθοριστεί η διαδρομή που θα ακολουθούσαμε, ξεκινούσαμε για να καλύψουμε τα πυρόπληκτα δημοτικά διαμερίσματα, κρατώντας ανά χείρας ως απαραίτητο εργαλείο ένα πρωτόκολλο, όπου συμπληρώναμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις σχετικά με την κατάσταση που διαπιστώναμε.

Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς στο πεδίο ήταν η δημιουργία μιας λεπτομερούς βάσης δεδομένων, πλούσιας σε χωρική και περιβαλλοντική πληροφορία, καθώς και σε φωτογραφικό υλικό, η οποία μας βοήθησε να εξάγάγουμε σημαντικά συμπεράσματα ως προς την αποκατάσταση των περιοχών που επισκεφτήκαμε. Βασικότερα εξ’ αυτών είναι τα εξής:

• Είναι ορατός ο κίνδυνος αλλαγών χρήσης γης σε ορισμένες περιοχές, κυρίως λόγω επέκτασης των γεωργικών καλλιεργειών εις βάρος των δασικών εκτάσεων.

• Η αναβλάστηση είναι ικανοποιητική στις περισσότερες πληγείσες περιοχές.

• Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές με επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές (τελευταία 10 – 20 χρόνια) ή σε περιοχές με ψυχρόβια κωνοφόρα (π.χ. έλατα).

• Προβλήματα υποβάθμισης της βλάστησης παρουσιάζονται σε ορεινές περιοχές (κυρίως Αρκαδία, Πάρνωνας), λόγω έντονης βόσκησης.

• Η Αιγιαλεία και ορισμένες περιοχές της Ηλείας αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα διάβρωσης.

Έχοντας πλέον επιστρέψει στο γραφείο (προσωρινά πάντα), αυτό που προέχει είναι ότι πλέον είμαστε σε θέση να επισημάνουμε ποια πυρόπληκτα δημοτικά διαμερίσματα παρουσιάζουν πρόβλημα μεταπυρικής αποκατάστασης και σε ποιο βαθμό. Πλέον, έχουμε στα χέρια μας μια πυξίδα για τα επόμενα βήματά μας...