Διανύουμε ήδη την τέταρτη μέρα που οι συμμετέχοντες στο θερινό πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στη Σούδα συμβάλλουν στην προσπάθειά μας να ζωντανέψει και πάλι ο υγρότοπος της εκβολής Μορώνη.

 Παρότι έχουν περάσει μόνο λίγοι μήνες από τότε που ξεμπαζώθηκε ένα τμήμα του υγροτόπου, οι αλμυρόβαλτοι αναδημιουργούνται με ταχείς ρυθμούς. Οι αλμύρες και τα αλμυρίκια έχουν εξαπλωθεί πολύ κι όταν η περιοχή κατακλύζεται με το θαλασσινό νερό, γεμίζει με μικρά ψάρια και καβούρια.Οι εθελοντές, με τη βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος, απομάκρυναν τις πέτρες και τα οικοδομικά υλικά από την περιοχή δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες  για τον εποικισμό της από φυτά και ζώα. Τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσουν πόρτα-πόρτα τους κατοίκους για την αποκατάσταση του υγροτόπου και θα διερευνήσουν τις απόψεις τους, συμπληρώνοντας ειδικά ερωτηματολόγια. Την ερχόμενη εβδομάδα  θα οριοθετήσουν τον υγρότοπο από την πλευρά της  θάλασσας με σημαδούρες ενώ στις 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ανοικτή εκδήλωση στο Ναυταθλητικό Κέντρο της Σούδας, όπου θα παρουσιαστεί η μελέτη που εκπόνησε το WWF Ελλάς  με ίδιους πόρους για την οικολογική αποκατάσταση, προστασία και συνετή διαχείριση της εκβολής. 

Έρχεται λοιπόν η ώρα της αλήθειας και θα φανεί εάν όλη αυτή η ανιδιοτελής προσπάθεια που γίνεται τον τελευταίο χρόνο έχει πιάσει τόπο. Ο εθελοντισμός έκανε την αρχή. Θα υπάρξει η συνέχεια από τους κατοίκους, τους τοπικούς άρχοντες και τους αρμόδιους φορείς;

Δείτε επίσης:
Υγρότοποι: Η ζωή θα επιστρέψει στην εκβολή Μορώνη Σούδας
Δείτε ένα ενημερωτικό video για τη δράση του WWF Ελλάς για την προστασία της εκβολής Μορώνη.


ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια