Οι προσπάθειες του WWF Ελλάς για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων φέρνουν ήδη τα πρώτα απτά και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2009, άρχισε να ξεμπαζώνεται ο μοναδικός φυσικός υγρότοπος του Δήμου Σούδας στην Κρήτη: η εκβολή του ποταμού Μορώνη.

Το εκβολικό σύστημα του ποταμού Μορώνη (Κωδικός WWF Ελλάς: KRI181) πριν από έναν αιώνα είχε έκταση μεγαλύτερη από 1.500 στρέμματα. Το συστηματικό όμως, μπάζωμα της εκβολής και η δόμηση είχαν ουσιαστικά μετατρέψει, τα τελευταία 20 χρόνια, τον ποταμό Μορώνη σε χαντάκι.

Πέρασαν περίπου 4 μήνες από τότε που τα μηχανήματα άρχισαν να δουλεύουν και μέχρι σήμερα έχει ξεμπαζωθεί μια έκταση μεγαλύτερη των 10 στρεμμάτων, ενώ έχουν απομακρυνθεί περίπου 12.000 κ.μ. μπάζων. «Οι μπουλντόζες - αυτήν τη φορά - ανοίγουν το «δρόμο» για την επιστροφή της ζωής στο Μορώνη», δηλώνει φανερά ικανοποιημένος ο υπεύθυνος του προγράμματος νησιωτικών υγροτόπων του WWF Ελλάς, Καλούστ Παραγκαμιάν.

Δείτε περισσότερα για το έργο του WWF Ελλάς στον ποταμό Μορώνη.