Μπορείς να φανταστείς ένα μέλλον όπου τα παιδιά δεν θα γνωρίζουν τι είναι το χιόνι; Όσο περίεργο και αν ακούγεται ένα μέλλον χωρίς εποχές, με ξηρασία, μαζικές εξαφανίσεις ειδών και πόλεις που πνίγονται, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να συμβεί. Το 2020, η χρονιά που κάποτε φάνταζε ως ένα μακρινό μέλλον έφτασε και τώρα έχουμε κληθεί να κάνουμε τους απολογισμούς μας και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Μπορούμε και προλαβαίνουμε, αρκεί να αναλάβουμε δράση άμεσα.

© Ant Rozetsky / Unsplash


Περισσότερα...


Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει μια έκτακτη κλιματική και περιβαλλοντική ανάγκη άνευ προηγουμένου. Αυτό το γεγονός έχει αναγνωριστεί τόσο από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο πρόσφατα κήρυξε την Ευρώπη σε κατάσταση έκτακτης περιβαλλοντικής και κλιματικής ανάγκης. Η επικαιρότητα την επιβεβαιώνει με τον πιο δραματικό τρόπο: Στη Γροιλανδία μόλις σε μια μέρα τον Ιούλιο έλιωσαν 11 δισεκ. τόνοι πάγου, νούμερο που ισούται με 4.800.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, στη Σιβηρία οι δασικές πυρκαγιές έκαψαν μια έκταση μεγαλύτερη από αυτή του Βελγίου εκλύοντας πάνω 300 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σήμερα παρακολουθούμε το δράμα της Αυστραλίας. Το ένα έβδομο της χώρας έχει παραδοθεί στις φλόγες με τους πρώτους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για πάνω από 1,25 δισεκατομμύρια ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους είτε άμεσα είτε έμμεσα από τις πυρκαγιές..

© Unsplash


Περισσότερα...


Δώρα

1. Δώρισε μια εμπειρία. Ο υπερκαταναλωτισμός είναι συνδεδεμένος με τις γιορτές. Αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα δώρα που θα αγοράσεις πρέπει να είναι πράγματα. Κάνε δώρο μία εμπειρία στους αγαπημένους σου όπως ένα μάθημα σκι, μία ξενάγηση ή ένα e-course.

© Freepic


Περισσότερα...


Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη στο υπέροχο λιμάνι της Βαρκελώνης, της πρωτεύουσας της Καταλονίας, περίπου 2700 επιστήμονες ειδικοί στα θαλάσσια θηλαστικά από πάνω από 90 χώρες, είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε και να συζητήσουμε για τα πιο πρόσφατα ευρήματα σε θέματα έρευνας και προστασίας των χαρισματικών αυτών ειδών. Η ευκαιρία; Το μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο στο αντικείμενο αυτό με τίτλο «Μαζί για την Έρευνα και τη Διατήρηση των θαλάσσιων θηλαστικών», το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Θαλάσσια Θηλαστικά το οποίο συνδιοργανώθηκε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια από κοινού από την Παγκόσμια Εταιρία των Ειδικών στα Θαλάσσια Θηλαστικά μαζί με την Ευρωπαϊκή Εταιρία Κητωδών.


Στο συνέδριο βρέθηκαν πάνω από 2500 ειδικοί από περισσότερες από 90 χώρες © Mario Acquarone


Περισσότερα...


Των Gavin Edwards-Παγκόσμιος Συντονιστής, Νέα Συμφωνία για τη Φύση και τον Ανθρωπο (WWF), Carlos Sanvee-Γενικός Γραμματέας (World YMCA), Gopal Patel-Διευθυντής του Bhumi Project (Bhumi Project) και Silvia Magnoni-Επικεφαλής για τη Συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ).

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς


Περισσότερα...


Μία ηλιόλουστη χειμωνιάτικη ημέρα του Δεκεμβρίου, κτηνοτρόφοι από τον οικισμό το Ίασμου, που βρίσκεται στην Κοιλάδα του Κομψάτου στο νομό Ροδόπης επισκέφτηκαν το Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Η εκδρομή είχε εκπαιδευτικό σκοπό: οι επισκέπτες είχαν διανύσει περίπου 150 χιλιόμετρα για να δουν από κοντά τη σημαντική αυτή περιοχή της Θράκης που μαζί με την Κοιλάδα τους είναι ένα από τα τελευταία σημαντικά καταφύγια για το Όρνιο και το Μαυρόγυπα, δύο από τους τρεις γύπες της Ελλάδας.


Περισσότερα...


Εδώ και μία δεκαετία, κάθε χρόνο το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UN Environment Programme) εκδίδει την έκθεση Emissions Gap Report, όπου συγκρίνει την πραγματική εξέλιξη των αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με την εξέλιξη που θα έπρεπε να έχουν προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

© Pexels


Περισσότερα...


Η Ελλάδα στηρίζει μεγάλος μέρος της προσπάθειάς της για έξοδο από την κρίση σε έναν πυλώνα που ήδη εμφανίζει τα πρώτα σημάδια κόπωσης και σύντομα θα καταρρεύσει. Και το κάνει αναλαμβάνοντας τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο για ένα οικονομικό αντάλλαγμα που, σύμφωνα με τις ίδιες τις συμβάσεις, είναι πενιχρό.

 


Περισσότερα...


Η ανακύκλωση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία μέσω της οποίας δίνουμε μια επιπλέον ευκαιρία στο εκάστοτε υλικό να μετατραπεί σε πρώτη ύλη και στη συνέχεια σε ένα νέο προϊόν, χωρίς να χρειαστεί να αντλήσουμε- καταναλώσουμε εκ νέου φυσικούς πόρους για τη δημιουργία του.

© mbeo / Creative commons


Περισσότερα...


Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών σήμερα και οι ταξιδευτές των αιθέρων γιορτάζουν! Η παγκόσμια αυτή ημέρα καθιερώθηκε το 2006 και έκτοτε γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου για να μας θυμίσει την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών και των οικοτόπων τους.

© Franz C. Robiller


Περισσότερα...

ΕΚΤΑΚΤΟ

Μπες τώρα στη μάχη ενάντια στη κλιματική κρίση

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται εμείς δεν μένουμε σιωπηλοί.

Από το 1991 αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαχόμαστε κατά της απώλειας της άγριας ζωής, των δασικών πυρκαγιών και της υπεραλίευσης, ξεσκεπάζουμε την κακή νομοθεσία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και κάνουμε νομικές παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε λύσεις μακριά από τις ρυπογόνες πρακτικές των ορυκτών καυσίμων και αλλάζουμε συνειδήσει πολιτών και κυβερνήσεων. Πιστεύουμε πως είμαστε η γενιά που μπορεί να χτίσει το μέλλον της ανθρωπότητας διαφορετικά και για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για όλα όσα εκπροσωπούμε χρειαζόμαστε την οικονομική σου υποστήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι αρκετή για να συμβάλει στη πιο μεγάλη αλλαγή!

Υποστήριξε

Μοιράσου το με φίλους