Τελευταία νέα

Το στοίχημα των Σεκανίων: Το πρώτο καλοκαίρι μετά τον COVID19

Ενισχυμένη φύλαξη, καθαρισμός μισού τόνου σκουπιδιών από την παραλία και περισσότερες από 297 καταγεγραμμένες φωλιές...

17 μέτρα για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στην Ελλάδα από το WWF Ελλάς

Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να περιορίσει αποτελεσματικά την πλαστική ρύπανση, όπως...

Θέση της Ελλάδας για τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο

Εν όψει της τηλεδιάσκεψης των υπουργών περιβάλλοντος της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου,...

Τελευταία άρθρα του Blog

Μία μέρα χωρίς λιγνίτη, μία εικόνα από το μέλλον

Η 8Η Ιουνίου 2020 αποτελεί πλέον μία μέρα ορόσημο για ολόκληρη τη χώρα. Μετά από...

Αλιευτικός τουρισμός, μια πνοή ζωής για τους παράκτιους ψαράδες της Μεσογείου!

Μία ηλιόλουστη ημέρα του Φεβρουαρίου, το καράβι για Άνδρο έχει σαλπάρει από νωρίς...

Πανδημία COVID-19 και ενεργειακή μεταστροφή

Πριν λίγες ημέρες κυρώθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού...

Δικτυωθείτε

Το περιβαλλοντικό και υγειονομικό κόστος του λιγνίτη είναι μεγάλο. Όμως, υπάρχει άλλος τρόπος να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες;

Η εκστρατεία του WWF για καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά: η έκθεση  "Καθαρές εναλλακτικές στην Πτολεμαΐδα V" αποδεικνύει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες εναλλακτικές που μπορούν να παράγουν αντίστοιχη ηλεκτρική ενέργεια με τη «γιγάντια» και ακριβή Πτολεμαΐδα V, και μάλιστα με χαμηλότερο οικονομικό κόστος.

Στη μελέτη μας εξετάσαμε διαφορετικά σενάρια εναλλακτικής ηλεκτροπαραγωγής από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η έλλειψη συγχρονισμού μεταξύ παραγωγής και ζήτησης ενέργειας (με απλά λόγια, το βράδυ όταν εμείς καίμε ρεύμα, ο ήλιος δεν ακτινοβολεί). Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με τη χρήση αντλησιοταμιευτικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να κατασκευαστούν νέα συστήματα, αλλά μπορούν να μετατραπούν συγκεκριμένες, υφιστάμενες υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, ελαχιστοποιώντας έτσι όχι μόνο το κόστος εγκατάστασής τους αλλά και τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Η έκθεση καταρρίπτει δυο μύθους που συνοδεύουν την Πτολεμαΐδα V από την εποχή του αρχικού σχεδιασμού της, αποδεικνύοντας ότι:

Η Πτολεμαΐδα V δεν είναι αναντικατάστατη

Η ενεργειακή ανάλυση έδειξε ότι οι ανανεώσιμες πηγές μπορούν να καλύπτουν κάθε ώρα του χρόνου το φορτίο βάσης το οποίο σχεδιάζεται να καλύψει η Πτολεμαΐδα V. Στο γράφημα φαίνονται πιθανοί υβριδικοί συνδυασμοί αιολικής- φωτοβολταϊκής ισχύος και αποθηκευτικής ικανότητας αντλησιοταμιευτικών σταθμών.

Αυτόνομοι ενεργειακά υβριδικοί συνδυασμοί που επιτυγχάνουν κάλυψη του φορτίου βάσης της Πτολεμαΐδας V με άνω επιτρεπόμενο όριο αποθηκευτικής ικανότητας τις 10GWh

O λιγνίτης (άρα η Πτολεμαΐδα V) δεν είναι η πιο φτηνή λύση

Η οικονομική ανάλυση έδειξε πως το σταθμισμένο κόστος ενέργειας – δηλαδή το συνολικό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας για όλη τη διάρκεια ζωής της Πτολεμαΐδας V ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας – είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό της Πτολεμαΐδας V για πολλούς υβριδικούς συνδυασμούς. Υπό ορισμένες συνθήκες, είναι ως και 47% χαμηλότερο.

Σταθμισμένο κόστος παραγωγής ενέργειας για ενεργειακά αυτόνομους υβριδικούς συνδυασμούς – Επίτευξη 100% (α) και 95% (β) κάλυψης φορτίου βάσης με αποθηκευτική ικανότητα έως 10GWh

Στην ανάλυσή μας διερευνήσαμε και τη δυναμική που έχουν τα οικιακά συστήματα φωτοβολταϊκών. Αυτά όχι μόνο περιορίζουν την ανάγκη για νέες, γιγαντιαίες, κεντρικές μονάδες παραγωγής όπως η Πτολεμαΐδα V, αλλά διαμορφώνουν και έναν νέο ρόλο για τους πολίτες. Οι εξαιρετικές προοπτικές εφαρμογής του net metering στην Ελλάδα και η πτώση κόστους των φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά και των μπαταριών τα επόμενα 10-15 χρόνια θα μετατρέψει τους πολίτες από απλούς καταναλωτές σε παραγωγούς της ενέργειας που οι ίδιοι καταναλώνουν, επιτρέποντας τη σταδιακή απεξάρτησή τους από το δίκτυο. Υπό ορισμένες συνθήκες ένας πλήρως αυτόνομος αυτοπαραγωγός ενέργειας θα μπορεί να πετυχαίνει απόσβεση της επένδυσής του σε μόλις 12 χρόνια και θα απολαμβάνει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για το υπόλοιπο της διάρκειας ζωής του συστήματός του.

Net metering: Περίοδος αποπληρωμής (επάνω) και IRR (κάτω) ως συνάρτηση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας για τα σενάρια εφαρμογής του net metering «Υπουργική Απόφαση» και «Εναλλακτικό Σχέδιο»

Η έκθεση αυτή συμπληρώνει την προηγούμενη «Έκθεση για Οικονομική Βιωσιμότητα των νέων λιγνιτικών Μονάδων Πτολεμαΐδα V και Μελίτη II» η οποία έδειξε πως λόγω της εξέλιξης των τιμών του CO2 και της προβλεπόμενης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οικονομική βιωσιμότητα της σχεδιαζόμενης λιγνιτικής μονάδας είναι τουλάχιστον αμφίβολη. Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύονται από τις πρόσφατα αποφασισμένες (Οκτώβριος 2014) διαρθρωτικές αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν έχετε λογαριασμό στο Facebook, μπορείτε να ανεβάσετε τη συνημμένη φωτογραφία, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να πάρει θέση.

Αν έχετε λογαριασμό στο Τwitter, μπορείτε να στείλετε ένα από τα παρακάτω ερωτήματα στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη ΔΕΗ και στον Πρωθυπουργό.

• Υπάρχει λύση φθηνότερη από το λιγνίτη της #ΠτολεμαΐδαV. Θα το σκεφτείτε; http://bit.ly/wwfALTenergy @YPEKA @PrimeministerGR @DEI_GR
  • Αν ήμουν η @DEI_GR θα εξέταζα σίγουρα μια λύση ως και 47% φθηνότερη από το λιγνίτη. Τι λέτε @YPEKA @PrimeministerGR; http://bit.ly/wwfALTenergy
  • Ενέργεια φθηνότερη και καθαρή ή λιγνίτης και #ΠτολεμαΐδαV; Ποιο είναι το πραγματικό σας όραμα για τη χώρα @PrimeministerGR; http://bit.ly/wwfALTenergy

Τέλος, μπορείτε να στείλετε το ερώτημά σας με email με στον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στον Πρωθυπουργό στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγγραφή στο newsletter