Posted on April, 13 2022
Η υιοθέτηση σχημάτων συμμετοχικής διαχείρισης της αλιείας στη χώρα μας με τη συνδρομή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, όπως των αλιέων, των αρμόδιων αρχών, των επιστημόνων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και καίρια στην αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, στην ενίσχυση της βιωσιμότητας της αλιείας και της διατήρησης των ιχθυοαποθεμάτων και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς και στη βελτίωση των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών του αλιευτικού κλάδου.
Ειδικότερα, η συμμετοχική διαχείριση της αλιείας ενισχύει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των μέτρων διαχείρισης, καθώς αυτά έχουν ληφθεί κατόπιν συμφωνίας και κοινής αποδοχής όλων των εμπλεκομένων φορέων συμπεριλαμβανομένων και των αλιέων. Επιπλέον, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι στοχευμένα, και συνεπώς πιο αποτελεσματικά, καθότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της εκάστοτε αλιευτικής κοινότητας, και αξιοποιούν τις τοπικές παραδοσιακές γνώσεις για τις αλιευτικές συνθήκες και τα ιχθυοαποθέματα.
Η πρακτική της συμμετοχικής διαχείρισης έχει ήδη εφαρμοστεί αποτελεσματικά και με επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γενική Επιτροπή Αλιείας στη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ/GFCM) έχουν επίσης αναγνωρίσει τη σημασία των συμμετοχικών διαδικασιών και της συνδιαχείρισης, και προκρίνουν την ουσιαστική συμμετοχή των αλιέων στη λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των όποιων διαχειριστικών μέτρων. Επιπλέον, η χώρα μας με την υπογραφή του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αλιεία μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα το 2018, ανέλαβε τη δέσμευση να ενισχύσει τη συμμετοχή των παράκτιων αλιέων μικρής κλίμακας στη λήψη αποφάσεων για θέματα αλιείας και να προωθήσει σχήματα συνδιαχείρισης.
Η πρόταση του WWF περιλαμβάνει ένα ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο και συνεκτικό σύστημα πολυεπίπεδης συμμετοχικής διακυβέρνησης και διαχείρισης της αλιείας που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της βιωσιμότητας της αλιείας και στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στη χώρα μας.