ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε σε έναν από τους πιο προικισμένους τόπους του πλανήτη. Η Ελλάδα, αν και μια πολύ μικρή χώρα στον χάρτη, φιλοξενεί ιδιαίτερα οικολογικά σημαντικές περιοχές και είδη.

Όλα αυτά, μαζί με μια εντυπωσιακή εναλλαγή του τοπίου, συνθέτουν τη μοναδική φυσική μας κληρονομιά. Μια κληρονομιά η οποία σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απειλείται με μη αναστρέψιμη βλάβη.

Στην προσπάθεια λοιπόν να διαφυλάξουμε το παρελθόν και το παρόν μας, αγωνιζόμαστε για την προστασία της ελληνικής φύσης σε δάση, θάλασσες, υγρότοπους. Σε μοναδικά οικοσυστήματα, τα οποία με τη σειρά τους είναι το σπίτι για εξίσου μοναδικά και απειλούμενα είδη. Η φώκια, η χελώνα καρέτα, ο αργυροπελεκάνος, το τσακάλι, είναι μερικά μόνο από αυτά.

Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορούμε να αγνοούμε το μέλλον. Εντοπίζουμε το ουσιαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και προτείνουμε λύσεις για την επόμενη μέρα και τον δρόμο προς ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον.

Φέρνουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο της δράσης μας. Μαζί αναζητούμε λύσεις που θα κάνουν τον καθημερινό τρόπο ζωής μας καλύτερο. Οικολογικά, οικονομικά, συμμετοχικά. Προχωράμε σε συνολικές προτάσεις και λύσεις που συνθέτουν το όραμά μας για μια βιώσιμη οικονομία. Μια οικονομία που θα προστατεύει το φυσικό κεφάλαιο, ως την αδιαμφισβήτητη βάση της.

Οι καιροί είναι πονηροί. Από το 2010, όταν επίσημα η Ελλάδα μπήκε σε ρυθμούς κρίσης, βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με καινούριες απειλές για το φυσικό περιβάλλον. Για αυτόν τον λόγο έχουμε αναπτύξει αντανακλαστικά και εργαλεία απέναντι στην κρίση. Με την ελπίδα ότι τα αντανακλαστικά αυτά θωρακίζουν το σύνολο της δράσης μας, συνεχίζουμε με περισσότερη όρεξη και αίσθημα ευθύνης. Ή τώρα, ή ποτέ!

Τι δεν κάνουμε

Είμαστε η μεγαλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση της Ελλάδας, με έντονη παρουσία και σημαντικό έργο σε όλα τα επίπεδα της περιβαλλοντικής δράσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ή να είμαστε παρόντες σε όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Πράγματι, πολλές φορές είναι περισσότερα αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε από αυτά που μπορούμε.

Αυτό ωστόσο που σίγουρα δεν επιτρέπεται και δεν θέλουμε να κάνουμε, είναι να λειτουργούμε τυχοδιωκτικά. Να παρασυρόμαστε από τις πιέσεις της επικαιρότητας, να «μεθάμε» από τις προοπτικές μίας εύκολης επιτυχίας ή μίας εφήμερης δημοσιότητας, να επενδύουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας σε πεδία άλλα από αυτά όπου θα έπρεπε.

Τι μας κάνει ξεχωριστούς

Οι επιλογές μας είναι αποτέλεσμα ενός πολύ προσεκτικού σχεδιασμού που ξεκινάει από την μεσοπρόθεσμη στρατηγική μας, εξειδικεύεται σε δράσεις σχεδιασμένες και στοχευμένες σύμφωνά με διεθνώς αναγνωρισμένες προσεγγίσεις, και ολοκληρώνεται με την συνεχή παρακολούθηση, αξιολόγηση και επανασχεδιασμό της δουλειάς μας (δείτε την ενδιάμεση αξιολόγηση της τρέχουσας στρατηγικής μας). Στη «γλώσσα μας» αυτό το λέμε «κυκλική διαχείριση»: αποτελεί την καρδιά της λογοδοσίας μας και τον τρόπο μας να τιμούμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να εξασφαλίζουμε ότι αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους που προσφέρουν όσοι μας στηρίζουν.

Για πάνω από μισό αιώνα προωθούμε υπεύθυνες λύσεις στα πιο κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας και του πλανήτη, μέσα από ολοκληρωμένη προσέγγιση, πνεύμα συνεργασίας και απόλυτη διαφάνεια.

Στην πρώτη γραμμή
Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή στη προστασία του περιβάλλοντος εδώ και μισό αιώνα. Έχουμε συμβάλει στην υπογραφή ιστορικών συμφωνιών και έχουμε εμπνεύσει εκατομμύρια πολίτες να αναλάβουν δράση για έναν ζωντανό πλανήτη.

Προωθούμε λύσεις
Δεν εντοπίζουμε απλά τα προβλήματα. Χρησιμοποιούμε την εμπειρία, τους συνεργάτες και την επιστημονική μας βάση και προωθούμε βιώσιμες προτάσεις για την επίλυσή τους.

Ολοκληρωμένη προσέγγιση
Αναζητούμε τη «μεγάλη εικόνα». Δεν αντιμετωπίζουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα μεμονωμένα, αλλά μαζί με τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά τους αίτια και επιπτώσεις.

Δημιουργούμε συνεργασίες
Λειτουργούμε πέρα από σύνορα, διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες με στόχο τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ πολιτών, τοπικών κοινωνιών, ΜΚΟ, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων.

Διαφάνεια
Διαχειριζόμαστε τους πόρους μας σύμφωνα με τα αυστηρότερα εθνικά και διεθνή πρότυπα, με απόλυτη διαφάνεια και υπό τον ετήσιο οικονομικό έλεγχο ορκωτών λογιστών και του Υπουργείου Οικονομικών.


Μοιράσου το με φίλους