ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ

Πιέζουμε την Ελληνική Πολιτεία να λάβει εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα και να θεσπίσει το απαραίτητο πλαίσιο, προκειμένου να θωρακίσουμε τα σπίτια μας, να μειώσουμε τη σπατάλη ενέργειας σε όλους τους τομείς και να κερδίσουμε εκατομμύρια ευρώ από την εξοικονόμηση.

Η έμφαση στην εξοικονόμηση σημαίνει επίσης χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μόνο στον κτιριακό τομέα μπορεί να δημιουργήσει 240.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μεγάλα περιθώρια βελτίωσης

Η τελική κατανάλωση ενέργειας στη χώρα μας έχει σημειώσει μια ετήσια αύξηση κατά 2,4% για το διάστημα 1990-2007 (ιδιαίτερα για τον ηλεκτρισμό, η αύξηση αυτή φθάνει στο 4%), με τον τομέα των μεταφορών και των κτιρίων να κατέχουν τα σχετικά πρωτεία. Η μείωση που ακολούθησε, από το 2007 κι έπειτα, αποδίδεται στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και όχι στην εφαρμογή μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ο οικιακός και ο τριτογενής τομέας καταναλώνουν περίπου το 1/3 της συνολικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να ευθύνονται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εκπομπών CO2 (περισσότερο από 43%). Αυτή η κατανάλωση προέρχεται κυρίως από την θέρμανση και την ψύξη χώρων, καθώς και την παραγωγή ζεστού νερού σε νοικοκυριά, δημόσια και εμπορικά κτίρια. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, αν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα.

Τι μπορείς να κάνεις

«Αν όλοι οι Έλληνες έκλειναν τις ηλεκτρικές συσκευές τους θα εξοικονομούσαμε ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτεί δωρεάν κάθε χρόνο ένα μεγάλο νησί του Αιγαίου, όπως η Χίος ή η Σάμος».

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα του πώς μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούν αθροιστικά να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Μπορείς να αρχίσεις από τα βασικά και σιγά – σιγά να προχωρήσεις…

Αν ήρθε η ώρα να αγοράσεις νέα ηλεκτρική συσκευή, επέλεξε μια ανάμεσα στις πιο «πράσινες» μέσα από το Ecotopten.

© Μ. Μπινιχάκης / WWF Ελλάς

1. Υπολόγισε το ενεργειακό σου αποτύπωμα, εντόπισε και περιόρισε τις σπατάλες.

2. Ακολούθησε έναν ή και τους 90 έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων και ενέργειας από τον «Οδηγό Εξοικονόμησης Ενέργειας»

3. Αγόρασε «πράσινες» ηλεκτρικές συσκευές αφού συμβουλευτείς το Ecotopten, τη δική μας μηχανή αναζήτησης ηλεκτρικών συσκευών και προϊόντων φιλικά προς το περιβάλλον

4. Ενημερώσου για το κόστος και τα οφέλη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στο σπίτι σου μέσα από την εφαρμογή ΗΛΙ.Ο.Σ.


Μοιράσου το με φίλους