Μια μεγάλη νίκη για το παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και μοναδικής φυσικής ομορφιάς δάσος της Μπιαλοβιέζα στην Πολωνία σημειώθηκε χθες, παραμονή της ημέρας παγκόσμιας κληρονομιάς, με την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για το σχέδιο αύξησης της υλοτομίας στο παρθένο δάσος που είχε εγκρίνει η πολωνική κυβέρνηση.

Το σχέδιο προέβλεπε τον τριπλασιασμό της κάρπωσης ξύλου, χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη εκτίμηση των επιπτώσεων που προβλέπεται για τις περιοχές Natura 2000, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ακεραιότητα της περιοχής Natura, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και χωρίς να υπάρχει αυστηρή προστασία για τα προστατευόμενα είδη της περιοχής αυτής.

Η απόφαση είναι μία ξεκάθαρη νίκη για την ευρωπαϊκή φύση και τη νομοθεσία που την προστατεύει. Παράλληλα δικαιώνει τους Πολωνούς πολίτες που αμέσως μετά την παράνομη απόφαση της Πολωνίας κινητοποιήθηκαν και οργανώθηκαν ενάντια στην απόφαση αυτή που υποβάθμιζε ένα τόσο πολύτιμο κομμάτι της κληρονομιάς τους. Η απόφαση είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών μίας συμμαχίας οργανώσεων μεταξύ των οποίων και το WWF Πολωνίας που κατέθεσαν από κοινού καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το γεγονός ότι πριν έναν χρόνο υπήρξε πανευρωπαϊκή δέσμευση για καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας για τη φύση, αλλά και η προκλητική μη συμμόρφωση της Πολωνίας με τα προσωρινά μέτρα απαγόρευσης της υλοτομίας πέρυσι το καλοκαίρι, επέσπευσαν τη διαδικασία ελέγχου και τελικά επιβολής της νομοθεσίας.

Μετά την απόφαση ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την απόφαση. Στο επόμενο διάστημα το WWF και άλλες οργανώσεις θα παρακολουθούν τον βαθμό συμμόρφωσης της χώρας με την απόφαση του ΔΕΕ.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΔΕΕ

Περισσότερα εδώ (στα αγγλικά)

Διαβάστε εδώ σχετική μελέτη του WWF.