© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς
ΣΕΚΑΝΙΑ

Μια μικρή παραλία, που το μήκος της δεν ξεπερνά τα 550 μέτρα, έχει αναδειχθεί εδώ και 26 χρόνια σε σύμβολο της δράσης μας για την προστασία της άγριας ζωής στη χώρα μας. Είναι η παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο. Μια μικρή αλλά τόσο σημαντική λωρίδα ακτής, όπου αναδεικνύεται η σημασία των προστατευόμενων περιοχών και της αειφόρου διαχείρισης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η παραλία των Σεκανίων αποτελεί το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της Μεσογείου - και την παραλία με την μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές παγκοσμίως - για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta. Προστατεύοντας τη συγκεκριμένη παραλία, δεν προστατεύουμε απλώς ένα απειλούμενο είδος. Προστατεύουμε τη φυσική μας κληρονομιά. Η καρέτα είναι η ζωντανή ιστορία των ελληνικών θαλασσών, αφού κολυμπά σε αυτές για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια!

Σταθερά και διαχρονικά με την στήριξη των υποστηρικτών μας εξασφαλίζουμε τη μόνιμη παρουσία μας στην παραλία. Μαζί δημιουργήσαμε ένα ασφαλές καταφύγιο για την καρέτα και μαζί την προστατεύουμε!

Μια ιστορία επιτυχίας και συνεργασίας

Για εμάς στο WWF Ελλάς, η παραλία των Σεκανίων αποτελεί «σύμβολο» για έναν ακόμα λόγο: η ιστορία της καταδεικνύει ότι όταν ενώνουμε δυνάμεις, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα! Οι πρώτες μας προσπάθειες για την προστασία της καρέτα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980. Τότε, αντιληφθήκαμε έγκαιρα την περιβαλλοντική σημασία της περιοχής και το 1994 ηγηθήκαμε πανευρωπαικής εκστρατείας για την αγορά της έκτασης γύρω από την παραλία, ώστε να «θωρακίσουμε» τα Σεκάνια. Και τα κατάφεραμε! Από το 1999, με την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως ζώνη απολύτου προστασίας.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Το 2018 ήταν χρονιά - ρεκόρ, καθώς στην παραλία των Σεκανίων καταγράφηκαν 720 φωλιές! Και το 2019, από τις 1.243 φωλιές της καρέτα στις έξι διαφορετικές παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, περισσότερες από τις μισές (639) καταγράφηκαν στα Σεκάνια!

Αυτά τα ενθαρρυντικά στοιχεία αποτελούν  το αποτέλεσμα του θεσμικού πλαισίου, της αποτελεσματικής διαχείρισης και παρακολούθησης αλλά και της μόνιμης παρουσίας μας στα Σεκάνια. Κυρίως όμως, αποτελούν απόδειξη ότι η επιμονή και – κυρίως – η συνεργασία είναι πάντα η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Για την  αποτελεσματική προστασία της παραλίας των Σεκανίων και της καρέτα, απαιτούνται στοχευμένες και συντονισμένες δράσεις. Έτσι, συμμετέχουμε στο ΔΣ του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, ηγούμαστε πρωτοβουλιών διαχείρισης και προστασίας, οργανώνουμε καθαρισμούς παραλιών, βοηθάμε στην εποπτεία της περιοχής, εντοπίζοντας πχ παράνομες ενέργειες ή τη λειτουργία ΧΥΤΑ μέσα στα όριά της, κάνουμε παρεμβάσεις σε επίπεδο πολιτικής για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, οργανώνουμε εστρατείες (πχ ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που απειλούν τη Ζάκυνθο), πραγματοποιούμε δράσεις περιβαλλοντικών παραμέτρων, όπως η δυναμική της ακτής και η παρακολούθηση πληθυσμού γλάρων που είναι ο βασικός θηρευτής των νεοσσών. Κι όλα αυτά, πάντα μέσα από συνεργασίες. 

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, o ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είναι μερικοί από τους φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε για να παραμείνουν τα Σεκάνια ο «παράδεισος» της καρέτα. Ένας «παράδεισος» που προβάλλει  τη Ζάκυνθο και τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο.

«Φρουροί των Σεκανίων» ενάντια στις πυρκαγιές

Caretta caretta 
© WWF / M. Gunther

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι δράσεις φύλαξης και πυροπροστασίας για την περιοχή των Σεκανίων του WWF Ελλάς. Αν μια πυρκαγιά καταστρέψει την βλάστηση της περιοχής γύρω από την παραλία, όπως έγινε τον Οκτώβριο του 2001, τότε ο κίνδυνος διάβρωσης  είναι μεγάλος, καθώς θα μεταφερθεί λάσπη στην αμμώδη παραλία, όπου και γεννούν οι χελώνες.  Σε αυτή την περίπτωση τα χαρακτηριστικά της άμμου θα αλλάξουν και υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να σκάψουν οι χελώνες τις φωλιές τους και τελικά να γεννηθούν τα μικρά τους. Έτσι είμαστε κάθε χρόνο «Φρουροί των Σεκανίων» έναντι των πυρκαγιών, κάνοντας αντιδιαβρωτικά έργα και συντηρώντας τις υδατοδεξαμενές που έχουμε εγκαταστήσει.

Υπεύθυνη προγράμματος: Χαρίκλεια Μινώτου

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

«Υιοθέτησε» μια καρέτα! Με μια συμβολική υιοθεσία μπορείς να γίνεις ενεργός «σύμμαχoς» στον αγώνα μας για να σώσουμε τα μοναδικά και απειλούμενα είδη της χώρας μας.

ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ

ΝΕΑ

Περισσότερα

NEWSLETTER