© Xαρίκλεια Μινώτου / WWF Ελλάς
ΣΕΚΑΝΙΑ

Μια μικρή παραλία μήκους λιγότερο από 550 μέτρα αποτελεί σύμβολο της δράσης μας για την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα για περισσότερα από 30 χρόνια. Είναι η παραλία Σεκάνια στο νησί της Ζακύνθου. Είναι μία από τις πιο σημαντικές «μαιευτικές μονάδες» στη Μεσόγειο και η παραλία με τη μεγαλύτερη πυκνότητα φωλιών της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα (Caretta caretta) στον κόσμο.

Με την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) το 1999, τα Σεκάνια χαρακτηρίστηκαν ως ζώνη απολύτου προστασίας, όπου επιτρέπεται μόνο η επιστημονική έρευνα. Προστατεύοντας αυτήν την παραλία, κάνουμε κάτι περισσότερο από την προστασία ενός είδους που βρίσκεται σε κίνδυνο. Προστατεύουμε τη φυσική μας κληρονομιά. Η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα αποτελεί μέρος της ζωντανής ιστορίας των ελληνικών θαλασσών και της ακτογραμμής, καθώς κολυμπά σε αυτά τα νερά και φωλιάζει σε αυτές τις ακτές εδώ και περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια! Σταθερά και διαχρονικά, με τη συμβολή των υποστηρικτών και των εθελοντών μας, εξασφαλίζουμε τη μόνιμη παρουσία μας στα Σεκάνια. Μαζί δημιουργούμε ένα ασφαλές καταφύγιο για τη θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα και μαζί την προστατεύουμε!

Μια ιστορία επιτυχίας και συνεργασίας

Για εμάς στο WWF Ελλάς, η παραλία των Σεκανίων αποτελεί «σύμβολο» για έναν ακόμα λόγο: η ιστορία της καταδεικνύει ότι όταν ενώνουμε δυνάμεις, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα! Οι πρώτες μας προσπάθειες για την προστασία της καρέτα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980. Τότε, αντιληφθήκαμε έγκαιρα την περιβαλλοντική σημασία της περιοχής και το 1994 ηγηθήκαμε πανευρωπαικής εκστρατείας για την αγορά της έκτασης γύρω από την παραλία, ώστε να «θωρακίσουμε» τα Σεκάνια. Και τα κατάφεραμε σε συνεργασια με οργανωσεις και τοπικους φορεις! Από το 1999, με την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως ζώνη απολύτου προστασίας.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Η διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας των Σεκανίων αποτελεί πρόκληση και προτεραιότητα για το WWF Ελλάς και τους εταίρους του, στους οποίους περιλαμβάνεται η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) καθώς και άλλες ΜΚΟ όπως ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας στην Ελλάδα και η MEDASSET, η Μεσογειακή Ένωση για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών. 

Προστατεύουμε την πλαγιά πάνω από την παραλία ωοτοκίας των Σεκανίων ώστε να εξασφαλίσουμε όλες τις οικολογικές παραμέτρους που μακροπρόθεσμα διατηρούν την καταλληλότητα της παραλίας ως ενδιαίτημα ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα. Η διαχείριση τόσο των χερσαίων όσο και των παράκτιων οικοσυστημάτων των Σεκανίων αποτελεί προτεραιότητα. Δράσεις για τον έλεγχο της διάβρωσης, πρόγραμμα (πυρο)φύλαξης, δράσεις πρόληψης πυρκαγιών και πυροπροστασίας, ερευνητικές πρωτοβουλίες και καταγραφές αποτελούν τους κύριους άξονες θωράκισης των Σεκανίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ, στα τέλη του Αυγούστου του 2024 καταγράφηκαν περισσότερες από 2.350 φωλιές στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και αναμένεται να φτάσουν τις 2.500 για το σύνολο της χρονιάς. Πέρυσι είχαν καταγραφεί 2.033 φωλιές. Είναι η δεύτερη χρονιά που ξεπερνιέται ο μέγιστος αριθμός φωλιών θαλάσσιας χελώνας που είχε καταγραφεί στην περιοχή πριν 30 χρόνια (το 1995), που ήταν 2.018 φωλιές!

«Φρουροί των Σεκανίων» ενάντια στις πυρκαγιές

 
© Xαρίκλεια Μινώτου / WWF Ελλάς

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι δράσεις φύλαξης και πυροπροστασίας για την περιοχή των Σεκανίων του WWF Ελλάς. Αν μια πυρκαγιά καταστρέψει την βλάστηση της περιοχής γύρω από την παραλία, όπως έγινε τον Οκτώβριο του 2001, τότε ο κίνδυνος διάβρωσης  είναι μεγάλος, καθώς θα μεταφερθεί λάσπη στην αμμώδη παραλία, όπου και γεννούν οι χελώνες.  Σε αυτή την περίπτωση τα χαρακτηριστικά της άμμου θα αλλάξουν και υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να σκάψουν οι χελώνες τις φωλιές τους και τελικά να γεννηθούν τα μικρά τους. Έτσι είμαστε κάθε χρόνο «Φρουροί των Σεκανίων» έναντι των πυρκαγιών, κάνοντας αντιδιαβρωτικά έργα και συντηρώντας τις υδατοδεξαμενές που έχουμε εγκαταστήσει.

Για την αποτελεσματική προστασία της παραλίας και της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις. Για τον σκοπό αυτό, ενισχύουμε τις οικοσυστημικές υπηρεσίες, υλοποιούμε πρόγραμμα φύλαξης στην περιοχή ενώ παράλληλα παρακολουθούμε συστηματικά σημαντικές οικολογικές παραμέτρους. Για αποτελεσματικότερη δράση και αξιόπιστη καταγραφή δεδομένων υιοθετούμε καινοτόμες προσεγγίσεις και εφαρμόζουμε τη χρήση νέων τεχνολογιών, ώστε στο πλαίσιο της προσαρμοζόμενης διαχείρισης άμεσα να προτείνονται και εφαρμόζονται διαχειριστικές παρεμβάσεις. 

Μέσω συστήματος παρακολούθησης της θήρευσης νεοσσών με κάμερες παρακολουθούμε το κυνήγι των νεοσσών από καβούρια-φαντάσματα και από γλάρους. Η θήρευση αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική απειλή για τα χελωνάκια αφού μόλις 1 στα 1000 θα καταφέρει να ενηλικιωθεί και επιστρέψει στην παραλία που γεννήθηκε.

Με στόχο τη μέγιστη συμβολή στη διαχειριστική αποτελεσματικότητα του ΕΘΠΖ, μέσω τόσο του προγράμματος (πυρο)φύλαξης που υλοποιούμε κάθε χρόνο στα Σεκάνια όσο και επιτηρήσεων στην ευρύτερη Προστατευόμενη Περιοχή, παρακολουθούμε την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου. Στοχευμένες δράσεις που συνδέονται με περιβαλλοντική πολιτική όπως νομικές ενέργειες και καταγγελίες, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, συμβάλλουν στη βελτίωση και στην αποτελεσματικότερη  εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Παράλληλα, οργανώνουμε εκστρατείες για την κινητοποίηση και δέσμευση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με θέματα που συνδέονται με το περιβάλλον π.χ. κατά της ανάπτυξης υδρογονανθράκων που απειλούν  την προστατευόμενη περιοχή της Ζακύνθου καθώς και την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Η πιο πρόσφατα πρωτοβουλία μας στοχεύει να συμβάλει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Caretta caretta στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας ταχείες αξιολογήσεις της κατάστασης διατήρησης (συνολική κατάσταση, απειλές και πιέσεις) των βιοτόπων φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας, εξετάζοντας βασικές παραμέτρους που την επηρεάζουν (π.χ. ανάπτυξη, εμπόδια, φωτορύπανση κ.λπ.). Οι αξιολογήσεις πραγματοποιήθηκαν με ενιαίο, τυποποιημένο τρόπο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2024 και θα συνεχιστούν το 2025. Τα παραγόμενα δεδομένα θα αναλυθούν προκειμένου να παρέχουν πολύτιμες, ενημερωμένες πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές, με στόχο να επηρεάσουν τις παρούσες και μελλοντικές διαχειριστικές αποφάσεις και πολιτικές. Κατά τη διάρκεια του έργου αυτού, προτεραιότητα δίνεται σε περιοχές που περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000. Οι δράσεις του έργου υλοποιούνται από ομάδες έμπειρου προσωπικού, καθώς και από εκπαιδευμένους εθελοντές και εθελόντριες και ντόπιους κατοίκους μέσω δραστηριοτήτων της επιστήμης των πολιτών.

Το έργο μας βασίζεται σε μακροχρόνιες, αποτελεσματικές συνεργασίες με τις αρχές και τους αρμόδιους φορείς και ειδικότερα με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων του ΟΦΥΠΕΚΑ), την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, άλλες ΜΚΟ όπως ο ΑΡΧΕΛΩΝ και η MEDASSET, Πανεπιστήμια όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο καθώς και την τοπική κοινότητα. Ως αποτέλεσμα των κοινών μας προσπαθειών, η παραλία Σεκάνια να  παραμένει ένας παράδεισος για τις θαλάσσιες χελώνες και μια παραλία που τους ανήκει!

Τα Σεκάνια αποτελούν ζώνη Απολύτου Προστασίας, όπου η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο για επιστημονική έρευνα. Με εξαίρεση μία μέρα το χρόνο, όταν η πρόσβαση στην παραλία επιτρέπεται για να πραγματοποιηθεί ο ετήσιος καθαρισμός. Ο καθαρισμός του 2024 συνδιοργανώθηκε από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, το WWF Ελλάς, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τον ΑΡΧΕΛΩΝ με τη συμμετοχή των φοιτητών Envifighters και των εθελοντών!

Υπεύθυνη προγράμματος: Χαρίκλεια Μινώτου

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

«Υιοθέτησε» μια καρέτα! Με μια συμβολική υιοθεσία μπορείς να γίνεις ενεργός «σύμμαχoς» στον αγώνα μας για να σώσουμε τα μοναδικά και απειλούμενα είδη της χώρας μας.

ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ

ΝΕΑ

Περισσότερα

NEWSLETTER