Σάββατο 24 Μαρτίου, 20:30 – 21:30

#CONNECT2EARTH

© naturepl.com / Alan James / WWF

Κατέβασε τον διακόπτη και συνδέσου με τη θάλασσα

Αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού τοπίου, του πολιτισμού, της κοινωνίας, της οικονομίας και εν τέλει κοιτίδα της ζωής, η θάλασσα αποτελεί και την αρχή όλων, αφού πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια μέσα στα σπλάχνα της εμφανίστηκαν κάποιοι μονοκύτταροι οργανισμοί οι οποίοι εξελίχθηκαν στα σημερινά ζώα και φυτά. Φέτος, η Ώρα της Γης, η σημαντικότερη παγκόσμια συμμετοχική κινητοποίηση με στόχο την κλιματική αλλαγή, είναι αφιερωμένη στη ζώσα αυτή πηγή που ονομάζουμε θάλασσα, και καλεί όλους μας να συνδεθούμε μαζί της, για να την προστατέψουμε.

Υποθαλάσσιες πεδιάδες με τεράστια βάθη που φτάνουν τα 4.000 m, ενεργά ρήγματα, θαλάσσια όρη, φαράγγια, λόφοι, και ηφαίστεια λάσπης, λεκάνες, εκτεταμένα «πλατώ» κοραλλιογενών σχηματισμών χιλιάδων ετών και παρθένα λιβάδια ποσειδωνίας είναι το σπιτικό για 447 είδη, 638 είδη ψαριών, 35 είδη καρχαριών, 1.160 είδη μαλακίων, 9 είδη θαλάσσιων θηλαστικών είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι που συνθέτουν την θαλάσσια ποικιλότητα. Με πολύ πλούσια βιοποικιλότητα, οι ελληνικές θάλασσες αποτελούν το 1/3 της Μεσογείου, με περίπου 15.000 km ακτογραμμής και παραλίες σε όλο το μήκος της χώρας πολλών χιλιομέτρων και όλων των μορφολογιών συνθέτουν ένα μοναδικό και ποικιλόμορφο παράκτιο τοπίο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ελληνικές θάλασσες παρέχουν ψωμί σε πάνω από 15.500 επαγγελματίες ψαράδες.

Πολύ επιγραμματικά μερικές από τις σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζει η θάλασσα είναι: κλιματική αλλαγή, παράνομη, λαθραία, άναρχη/ανεξέλεγκτη αλιεία, υπεραλίευση και εντατική αλιεία, ρύπανση από πάσης φύσεων πηγές (χημικά που καταλήγουν στη θάλασσα, βαρέα μέταλλα, πετρελαιοκηλίδες κ.α.), υποβρύχιος θόρυβος και επιπτώσεις από εξορύξεις που λαμβάνουν χώρα στο θαλάσσιο βένθος καθώς και μια σειρά από απειλές που σχετίζονται με την παράκτια ανάπτυξη.

Μερικά παραδείγματα:

• Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά την θαλάσσια βιοποικιλότητα από πολύ μικρούς οργανισμούς (όπως το πλαγκτόν) αλλά και μεγάλους θηρευτές όπως οι
  • Μεσογειακές φώκιες Monachus monachus και οι χελώνες Caretta caretta που μπορεί να χάσουν την πρόσβαση στις ακτές και τις θαλασσινές σπηλιές απαραίτητες για την αναπαραγωγή και των δύο ειδών.
  • Υπεραλίευση και εντατική αλιεία προκαλούν απώλεια στη βιοποικιλότητα αφού εξαιτίας τους θανατώνονται μεγάλοι αριθμοί ειδών όπως κεφαλόποδα αλλά και χελώνες και θαλάσσια θηλαστικά όπως δελφίνια ενώ η αλιεία γόνου αδειάζει τις θάλασσες μας.
  • Τα απορρίμματα και ειδικά τα πλαστικά αποτελούν απειλή για μια σειρά από είδη τα οποία τα θεωρούν τροφή, προκαλώντας τους ασφυξία και θάνατο με φριχτούς πόνους. Περίπου 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων προέρχεται από χερσαίες δραστηριότητες.

Τι μπορώ να κάνω εγώ:

Η Ώρα της Γης, μας καλεί όλους να κατεβάσουμε το διακόπτη. Πώς όμως κατεβάζοντας τον διακόπτη, προστατεύουμε τη θάλασσα; Ένα πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πράξεις, οι δραστηριότητες και οι συνήθειες μας έχουν επιπτώσεις. Τα προβλήματα και οι απειλές στις οποίες αναφερόμαστε φαίνονται και είναι τεράστιας κλίμακας σε σχέση με την καθημερινότητα μας. Όμως, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν. Το μέγεθος των προβλημάτων δεν πρέπει να μας καταβάλλει, πρέπει να διατηρήσουμε μία θετική στάση και να προσπαθήσουμε ρεαλιστικά να αλλάξουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και να αναλάβουμε την ευθύνη για τις πράξεις και τον τρόπο ζωής μας.

ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ