Οι επιστήμονες για πρώτη φορά ξεκλειδώνουν τα μυστήρια της ζωής των φαλαινών στην Ανταρκτική. Με αισθητήρες που κολλάνε στην πλάτη των φαλαινών για 24 ώρες, αποκαλύπτουν πλούτο πληροφοριών για τη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους.

© Ari Friedlaender

Καθώς οι φάλαινες καταδύονται, η κάμερα τις ακολουθεί στον υποβρύχιο κόσμο, βιώνοντας μια ημέρα στη ζωή ενός γίγαντα των ωκεανών. Βλέπουμε πού και πώς τρέφονται, και πώς φυσούν δυνατά για να διώξουν τον πάγο της θάλασσας και να αναπνεύσουν. Μαθαίνουμε επίσης μυστικά για την κοινωνική ζωή των θηλαστικών αυτών.

Ο Δρ. Άρι Φριντλάντερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον, με την υποστήριξη του WWF Αυστραλίας θέλησε να αποκαλύψει τα μυστικά των φαλαινών, ώστε να σχεδιαστούν καλύτερα μέτρα για την προστασία τους.

«Ήδη βλέπουμε ότι οι φάλαινες περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους να κοινωνικοποιούνται και να αναπαύονται, ενώ τρώνε κυρίως το βράδυ και κατά της διάρκεια της νύχτας. Από τη στιγμή που έχουμε μια ιδέα για το πού και κάθε πότε τρέφονται οι φάλαινες, καθώς και το πού πηγαίνουν για να ξεκουραστούν, μπορούμε να σχεδιάσουμε τη σωστή διαχείριση της περιοχής για την προστασία των φαλαινών και των οικοσυστημάτων τους».

Ο Δρ. Φριντλάντερ περιγράφει τη στιγμή όταν δυο φάλαινες στις οποίες έβαλε πομπούς περικύκλωσαν το σκάφος του για μια ολόκληρη ώρα: «Ήταν ήρεμες και έδειχναν τόση περιέργεια και ενδιαφέρον για μας, όσο κι εμείς για αυτές. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τα συναισθήματά του μπροστά σε μια φάλαινα μήκους 15 μέτρων και βάρους 40 τόνων, που κινείται μόλις μερικά εκατοστά μακριά από σένα και σε παρατηρεί. Ήταν μια πολύ έντονη εμπειρία.»

Ανταρκτική: ένας φυσικός παράδεισος αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις

Οι απομακρυσμένοι ωκεανοί γύρω από την Ανταρκτική συγκαταλέγονται στα πιο παρθένα και βιολογικά παραγωγικά μέρη στον κόσμο, με πάνω από 8000 διαφορετικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία δεν ζουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Δεκαπέντε διαφορετικά είδη φαλαινών και δελφινιών και πέντε είδη πιγκουίνου ζουν εκεί, ενώ τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ύδατα της περιοχής ευνοούν την ανάπτυξη του πλαγκτόν, που αποτελεί τη βάση της τροφικής αλυσίδας των ωκεανών του κόσμου.

Η Ανταρκτική λειτουργεί επίσης ως γιγάντιος ρυθμιστής του παγκόσμιου κλίματος. Νερά από όλους τους βόρειους ωκεανούς του κόσμου συναντιούνται και αναμειγνύονται εκεί, ενώ βαθιά ρεύματα και άνεμοι τα οδηγούν στις μετακινήσεις τους γύρω από την υδρόγειο.

© Ari Friedlaender

Η Ανταρκτική όμως δεν είναι πια το άβατο που ήταν άλλοτε. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την περιοχή, όμως υπάρχουν και άλλες που σχετίζονται άμεσα με την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή. Κάθε χρόνο 30.000 τουρίστες επισκέπτονται την παρθένα αυτή περιοχή, ενώ περίπου 5.000 επιστήμονες εκεί διεξάγουν έρευνα. Τα πλοία που την προσεγγίζουν φέρνουν μαζί τους επικίνδυνα ξενικά είδη, ποντίκια και αρουραίους, που αποτελούν σημαντική απειλή για τη βιοποικιλότητα της Αρκτικής και ειδικά για τις φωλιές των πουλιών.

© Ari Friedlaender

Η αύξηση της αλιείας επίσης πιέζει τους πληθυσμούς ψαριών και απειλεί και τους πληθυσμούς κριλ, τα πολύ μικρά οστρακοειδή που αποτελούν τη βασική τροφή των φαλαινών. Τα κριλ χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ιχθυέλαιου, καθώς και ως τροφή για ψάρια υδατοκαλλιέργειας.

Η προστασία της Ανταρκτικής αποτελεί μεγάλη πρόκληση, καθώς απαιτεί συνεργασία από 24 διαφορετικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την καθεμιά να έχει δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε προτεινόμενα μέτρα προστασίας. Ένα θετικό βήμα έγινε τον περασμένο Οκτώβρη, όταν συμφωνήθηκε η δημιουργία της μεγαλύτερης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, στη Θάλασσα Ρος της Ανταρκτικής.Σκέφτεσαι «πάρκο στην Αθήνα» και σου έρχονται στο μυαλό σπασμένα παγκάκια, και σκουπίδια παντού και εγκατάλειψη; Ξανασκέψου το. Λίγα βήματα κάτω από τον Λυκαβηττό πλησιάζεις και αντικρίζεις έναν όμορφο πράσινο χώρο περιποιημένο με αυλακώματα, μονοπάτια και μια παιδική χαρά που λάμπει από τις ζωγραφιές των παιδιών. Βλέπεις κάποιους γονείς να έχουν αναλάβει δράση και να διακοσμούν με χρωματιστά σημαιάκια την παιδική χαρά, εκεί που σε λίγο θα φτιάξουν τον δικό τους λαχανόκηπο.

© Σοφία Αξωνίδη / WWF Ελλάς


Περισσότερα...


Ποιος είπε ότι οι μαυρόγυπες ζουν μόνο στα βουνά;

Η χρόνια ενασχόλησή μας με αυτούς τους σπάνιους και ιδιαίτερα όμορφους γύπες, μας επιβεβαιώνει κάθε φορά που έχουμε την τύχη να τους παρατηρούμε ότι οι μαυρόγυπες μπορεί να είναι κατά κανόνα μοναχικά πουλιά, ωστόσο στον δρόμο προς την αναζήτηση της τροφής τους, ακόμη και στα περίχωρα μιας πρωτεύουσας, μπορεί ξαφνικά να εμφανιστούν ανάμεσα στις οικοδομές και τα σπίτια των ανθρώπων. Σίγουρα, κάτι τέτοιο είναι ένα σπάνιο γεγονός, μα όταν συμβαίνει αποτελεί μια αναπάντεχη ατραξιόν που «ταξιδεύει» τους πολίτες μιας μεγάλης πόλης κοντά στη μαγεία της φύσης.

© Πέτρος Μπαμπάκας / WWF Ελλάς


Περισσότερα...


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 21 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε από τον FAO (Food and Agriculture Organization, των Ηνωμένων Εθνών) το 1971, με σκοπό να αφυπνίσει τους πολίτες ως προς τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασία τους.

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς


Περισσότερα...


Βράβευση Ντοκιμαντέρ στην ενότητα "Περιβάλλον" στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2017

© MotionTeam / ΦΝΘ


Περισσότερα...


Ανατριχιαστικά νέα ήρθαν προχτές από ζωολογικό κήπο στη Γαλλία: λαθροθήρες εισέβαλαν την νύχτα παραβιάζοντας τα μέτρα ασφαλείας και πυροβόλησαν έναν τετράχρονο ρινόκερο. Στη συνέχεια, έκοψαν το ένα από τα δυο κέρατά του με πριόνι και το πήραν. Οι φύλακες που βρήκαν τον νεκρό ρινόκερο ήταν σε κατάσταση σοκ, αλλά ευτυχώς βρήκαν τους άλλους δυο ρινόκερους του κήπου σώους και αβλαβείς.

© Domaine de Thoiry

O τετράχρονος Vince έπεσε θύμα λαθροθήρων σε γαλλικό ζωολογικό κήπο, σε ένα πρωτοφανές στην Ευρώπη περιστατικό.


Περισσότερα...


H ελληνική φύση πρόσφατα σημείωσε μια ιστορική νίκη, σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας. Πριν δυο βδομάδες, οι λίμνες των Πρεσπών, ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς θησαυρούς της χώρας μας, έγιναν επίσημα η πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας.

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς


Περισσότερα...


Στην τελευταία τρίτη συνάντηση της Επιτροπής Συνδιαχείρισης που έγινε τον Νοέμβριο στην Ερμούπολη, τα μέλη της συζήτησαν πώς θα διαφυλάξουν τα σπάνια είδη που ζουν στη Γυάρο όπως η φώκια και πώς θα δώσουν ζωή σε ένα ακατοίκητο, από ανθρώπους τουλάχιστον, νησί. Η Επιτροπή είναι ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα όργανο που συστάθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, και έχει ως στόχο να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα του προγράμματος: τη δημιουργία δηλαδή ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, στην περιοχή της Γυάρου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους.


Περισσότερα...


Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί νεκρός γύπας από ηλεκτροπληξία σε κολώνες ή από πρόσκρουση σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περιοχή της ορεινής Θράκης, τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι έχουν εντοπίσει και μας έχουν ειδοποιήσει για γύπες και άλλα είδη αρπακτικών πουλιών που έχουν βρεθεί νεκρά κάτω από κολώνες ή σύρματα. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια έχουμε δεδομένα για 3 μαυρόγυπες, 3 όρνια, 1 χρυσαετό, 1 μπούφο και 1 γερακίνα … με τα περιστατικά θανάτου των γυπών από ηλεκτροπληξία να αυξάνονται σταθερά.


Περισσότερα...


Σε μια γωνιά του «ανεπτυγμένου» και δημοκρατικού κόσμου, υπάρχει ένα έργο που έχει επανειλημμένα ακυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Λογικά μιλώντας πάντα, αυτό το έργο θα έπρεπε να σταματήσει. Σωστά;

Λάθος. Στην Ελλάδα, ένα έργο που έχει ακυρωθεί δικαστικά 6 φορές, επειδή παραβιάζει τη νομοθεσία της Ελλάδας και της ΕΕ, συνεχίζει να υπάρχει. Ως πολιτικό όραμα, κυβερνητική πολιτική, ως προγραμματισμός της διοίκησης, ως δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό. Μέρος του μάλιστα έχει ολοκληρωθεί. Και τώρα έρχεται η πολιτεία να «τακτοποιήσει» τα ζητηματάκια νομιμότητας εκείνου του μέρους που έχει κατασκευαστεί, να ξεκινήσει τη λειτουργία του, και να σπείρει παντού δημαγωγικά διλήμματα: «εντάξει, η αυθαιρεσία έγινε, αλλά το έργο κατασκευάστηκε και ξοδεύτηκαν αμέτρητα δημόσια εκατομμύρια και έχουμε οικονομική κρίση, οπότε ας λειτουργήσει, ακόμα και χωρίς ξεκάθαρο αναπτυξιακό όφελος».

Ο Αχελώος είναι από τα πιο όμορφα και οικολογικά σημαντικά ποτάμια της Ελλάδας Φωτογραφία © Νίκος Πέτρου


Περισσότερα...


Μοιράσου το με φίλους