Η δεύτερη χειμωνιάτικη ορνιθολογική αποστολή στη Γυάρο μας έφερε απέναντι σε μερικούς λαμπερούς φτερωτούς κατοίκους, αλλά και σε αρκετές εκπλήξεις: εκατοντάδες πτώματα γιδιών και ένα τηλεσκόπιο ροκανισμένο από τους αρουραίους. Δυο ενθύμια του σκληρού τοπίου της Γυάρου.

© Γ. Κατσαδωράκης / WWF

Εκμεταλλευτήκαμε το πρώτο και μόνο «παράθυρο» καλοκαιρίας που εμφανίστηκε από τις αρχές του Δεκέμβρη 2016 για να καταγράψουμε τα πουλιά που περνούν το χειμώνα τους στη Γυάρο, στη δεύτερη χειμωνιάτικη ορνιθολογική αποστολή στο νησί, μετά το Δεκέμβρη του 2014. Χρειάστηκαν δυο καταμετρήσεις διατομής με μήκος πάνω από 18 χιλιόμετρα στο απίθανα κακοτράχαλο ανάγλυφο του νησιού. Με αργά βήματα καταμετρήσαμε όλα τα πουλιά που βλέπουμε σε μια ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν της πορείας μας, η οποία σημειώνεται ταυτόχρονα στο GPS.

Καταγράφηκαν λιγότερα από 10 είδη πουλιών σε πολύ χαμηλούς πληθυσμούς. Διαπιστώσαμε ότι η Γυάρος δεν είναι ανάμεσα στα νησιά όπου αναζητούν καταφύγιο τα εκατομμύρια πουλιά που διαχειμάζουν στην ηπειρωτική χώρα και τα οποία αναγκάστηκαν να μετακινηθούν νοτιότερα λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας των τελευταίων εβδομάδων.

© Γ. Κατσαδωράκης / WWF

 

Highlight των διαδρομών αυτών ένα ζευγάρι λαμπεροί ενήλικες σπιζαετοί, οι άρχοντες του νησιού αναμφίβολα, που μας έκοψαν την ανάσα αφήνοντάς μας να τους δούμε για λίγα δευτερόλεπτα να γλιστρούν μεγαλόπρεπα με ακίνητα φτερά πάνω από κεντρικό διάσελο του νησιού ανάμεσα στον Προφήτη Ηλία και τον Σκοτωμένο, πριν χαθούν στο απέραντο γαλάζιο των αιθέρων.

Εντύπωση επίσης μας έκαναν τα εκατοντάδες φρέσκα πτώματα γιδιών με τα οποία ήταν κατάσπαρτο το νησί. Είναι γνωστό ότι τα γίδια, σε αντίθεση με τα πρόβατα, είναι πολύ πιο ευάλωτα στο παρατατεμένο κι έντονο κρύο. Να λοιπόν οι τρόποι που η φύση ρυθμίζει τα πάνω από 1500 άγρια γίδια που ζουν ελεύθερα στο νησί.

Το άλλο highlight της αποστολής; Προς μεγάλη μας έκπληξη, όταν ξυπνήσαμε το πρωί της επόμενης ημέρας, είδαμε ένα τηλεσκόπιο που είχαμε ξεχάσει έξω τη νύχτα πάνω στο τρίποδό του, καταροκανισμένο από τους αρουραίους! Είχαν καταροκανίσει τα μέρη του από πολύ σκληρό πλαστικό και μαζί ένα μπουκάλι νερού και ένα σέικερ! Και θυμηθήκαμε την πανάρχαια ρήση του Αριστοτέλη που μας έφτασε μέσω του Αιλιανού για το άμοιρο αυτό νησί: «Εδώ, οι ποντικοί καταβροχθίζουν ακόμη και τη σιδηρίτιδα γη» (Γούναρης 2005).

© Ε. Σαμαρά / WWF

Η αποστολή έκλεισε με την από θαλάσσης καταμέτρηση, όπου το σκάφος του WWF Ελλάς περιπλέει το νησί αργά, με ταχύτητα 5-6 κόμβους σε απόσταση 50-100 μέτρα από την ακτή. Καταμετρήσαμε 8 είδη πουλιών, ανάμεσά τους 887 ασημόγλαρους και 63 καλικατσούδες (θαλασσοκόρακες). Και τα δυο είδη αυτά θαλασσοπουλιών έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω στο νησί και σχηματίζουν ζευγάρια ενώ σύντομα θα αρχίσουν να γεννούν τα πρώτα αυγά! Η αναπαραγωγική περίοδος έχει ήδη αρχίσει. Η άνοιξη ήδη αχνοφαίνεται.

© Γ. Κατσαδωράκης / WWF

 

Συμμετείχαν ο ορνιθολόγος Γ. Κατσαδωράκης, η Ε. Σαμαρά και ο Β. Γαβαλάς.


To πρόγραμμα υλοποιείται από το WWF Ελλάς μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων,το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys και υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFE Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό (www.fpa2.com). Για περισσότερα: www.cycladeslife.grΣτις 2 Φεβρουαρίου 1971, στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν υπογράφτηκε από 18 χώρες η Σύμβαση για τους υγρότοπους διεθνούς σημασίας. Η σύμβαση Ραμσάρ –από το όνομα της πόλης- τέθηκε σε εφαρμογή το 1975 με την συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού των 7 χωρών (7η χώρα η Ελλάδα) και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου σημαντικών υγρότοπων και την προστασία τους μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Εκβολή ρύακα Κόμιτου-Μύτη, Εύβοια - © Καλούστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς


Περισσότερα...


Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο, στηριζόμενη σε πρόσφατη επιστημονική έρευνα, ότι η επεξεργασία του φοινικέλαιου σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες του προσδίδει καρκινογόνες ιδιότητες. Μπορεί τις τελευταίες ημέρες η Nutella να είναι κεντρικό θέμα πολλών ιστοσελίδων σε όλον τον κόσμο, καθώς το φοινικέλαιο αποτελεί βασικό συστατικό της, όμως τα κεφάλαια αυτής ιστορίας είναι πολλά περισσότερα.


Περισσότερα...


Το χιόνι έπεσε άφθονο γύρω από το γραφείο του WWF στη Δαδιά τις τελευταίες μέρες. Ο συνεργάτης μας ο Κίκο, διασταύρωση γερμανικού ποιμενικού με μαλινουά και βασικό μέλος της ομάδας, το λάτρεψε.

© Έλα Κρετ / WWF Ελλάς


Περισσότερα...


Η ιδέα ήταν τόσο απλή, αλλά και τόσο ουσιαστική ταυτόχρονα: η νέα γενιά να βοηθήσει την επιβίωση του πιο απειλούμενου πτηνού της Ελλάδας, περνώντας το μήνυμα για την προστασία του στην τοπική κοινωνία.


Περισσότερα...


Βρίσκομαι στο γραφικό λιμάνι της Καβάλας. Το ρολόι δείχνει 3.30 το μεσημέρι και το μουράγιο σφύζει από ζωή. Καπετάνιοι και πλήρωμα κάνουν τις απαραίτητες ετοιμασίες πριν βγουν για ψάρεμα. Η Καβάλα έχει μακρά παράδοση στην αλιεία, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά λιμάνια εκφόρτωσης γαύρου και σαρδέλας στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Μανιός, πρόεδρος του συλλόγου αλιέων γρι-γρι της περιοχής και τρίτης γενιάς ψαράς, με καλωσορίζει στο καΐκι του με ζέση.

© Claudia Amico / WWF


Περισσότερα...


«Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν». Μια ρήση που ισχύει 100% για τις δασικές πυρκαγιές. Όλοι μιλάνε για την πρόληψη ως αποδεδειγμένα την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά λίγοι εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα στην πραγματικότητα.


Περισσότερα...


Η μέση θερμοκρασία του αέρα στην Αρκτική αυξήθηκε φέτος κατά 3,5°C σε σχέση με τις αρχές του 20ου αιώνα, τον Μάρτιο του 2016 η έκταση του πάγου ήταν η μικρότερη που έχει καταγραφεί από το 1979 (έτος έναρξης των σχετικών δορυφορικών μετρήσεων), ενώ σε ορισμένες περιοχές του Αρκτικού Ωκεανού (Barents και Chukchi) η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν αυξημένη κατά έως και 5°C σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1982-2010.


Περισσότερα...


Τα 550 μέτρα αμμουδιάς των Σεκανίων είναι η παραλία με την μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές παγκοσμίως, αποτελώντας έναν παράδεισο για τις χελώνες.

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς


Περισσότερα...


Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Κατεχάκη… για όσους από εμάς κινούνται με το μετρό, τα ονόματα αυτά συνδέονται με επιβίβαση, αλλαγή συρμών, κυλιόμενες σκάλες, γοργά βήματα και -αν είμαστε πολύ τυχεροί- μια άδεια θέση στο βαγόνι για να πάρουμε μια ανάσα.


Περισσότερα...


Μοιράσου το με φίλους