Η ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

Εκστρατεία του WWF Ελλάς σε Αχαΐα και Κεφαλλονιά

Η φωτιά σε αφορά - Πρόσεχε τι κάνεις, πρόσεχε γύρω σου!

Εκστρατεία με τίτλο «Η φωτιά σε αφορά» υλοποιεί το WWF Ελλάς στην Αχαΐα και την Κεφαλονιά, δυο περιοχές που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, με στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουμε όλοι μας στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Ίσως δεν το φανταζόμασταν, όμως οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια. Αυτό σημαίνει ότι έχοντας τη σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση, ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει ενεργά στη μείωση των δασικών πυρκαγιών, τόσο μέσω της πρόληψης όσο και με την έγκαιρη προειδοποίηση των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση φωτιάς.

Διάβασε παρακάτω τους 5 μύθους γύρω από τη φωτιά και πάρε τα μέτρα σου για να μη δούμε τα δάση μας να γίνονται στάχτη!

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς

Μάθε κι εσύ για τους μύθους που …ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Για όλα φταίει ο “κακός εμπρηστής”.
Αυτό δεν ισχύει αφού πάνω από το 40% των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα οφείλεται στην ανθρώπινη αμέλεια και όχι εμπρησμό.
Αποκλείεται να συμβεί σε μένα...
Κι όμως, ακόμα και αν αισθανόμαστε πολύ «ειδικοί» ή «έμπειροι», ένα αναμμένο τσιγάρο, μια ψησταριά, μία μικρή σπίθα από εργασίες αρκεί για να κάνει στάχτη ένα δάσος.
Το Κράτος φροντίζει τα πάντα για τις πυρκαγιές.
Το Κράτος έχει βασικό ρόλο στον περιορισμό μιας πυρκαγιάς, όμως η πρόληψη, που είναι σωτήρια για τα δάση, είναι στα χέρια μας.
Και να καεί μια περιοχή, πάντα μπορεί να γίνει αναδάσωση.
Λάθος! Για τεχνικούς, επιστημονικούς ή οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να αναδασωθούν όλες οι περιοχές. Εξάλλου, η αναδάσωση είναι πρακτική αποκατάστασης και όχι πρόληψης.
Η φύση αργά ή γρήγορα θα επουλώσει τις πληγές της.
Οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, η βόσκηση στα καμένα και η διάβρωση, εμποδίζουν τη μεσογειακή φύση να αναγεννηθεί φυσικά και υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης.

Πώς μπορείς να μάθεις αν ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην περιοχή σου είναι υψηλός;

Κάποιες ημέρες ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλότερος από άλλες. Δες τον χάρτη πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς και μάθε σε ποιες περιοχές ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος. Όσο για το τι πρέπει να κάνεις;Διάβασε παρακάτω τις συμβουλές του WWF για να είσαι πάντα σε ετοιμότητα!

Τα μάτια σου 14!

Αλήθεια ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να συμβάλεις στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών; Ποιες εργασίες πρέπει να αποφύγεις την αντιπυρική περίοδο και πώς μπορείς να ενημερωθείς πότε υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς;

«Η φωτιά σε αφορά»: Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Η φωτιά σε αφορά» θα υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών και των αρμόδιων τοπικών φορέων Αχαΐας και Κεφαλονιάς, εκπαιδευτικά εργαστήρια σε μέλη της σχολικής κοινότητας, αλλά και διαδραστικά εργαστήρια των τοπικών φορέων που είναι αρμόδιοι για τις δασικές πυρκαγιές, καθώς και τα μέλη των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας, και των δύο περιοχών.

Η εκστρατεία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και της ναυτιλιακής εταιρείας Andriaki Shipping που είχε υποστηρίξει δράσεις για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην Άνδρο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019. Άμεσοι συνεργάτες του WWF Ελλάς σε αυτή την προσπάθεια είναι η Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ,  η Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Βραχναιίκων (ΕΟΠΥΔ) και η Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου. Παράλληλα, κρατικοί φορείς σε Αχαΐα και Κεφαλονιά που είναι αρμόδιοι για τις δασικές πυρκαγιές συμβάλλουν σημαντικά στη βέλτιστη υλοποίηση της εκστρατείας και την περαιτέρω διάδοση των μηνυμάτων της.

...

Το έργο «Η φωτιά δεν παίζει, μην παίζεις με το μέλλον του τόπου σου. Τοπική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και εμπλοκής του κοινού και ειδικών ομάδων πληθυσμού για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις», Άξονας «Δράσεις Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος», Μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», Υπομέτρο A.2.5. «Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη των δασών, καθώς επίσης και την πρόληψη δασικών πυρκαγιών». Προϋπολογισμός 50.000 ευρώ. Δικαιούχος: WWF Ελλάς.

Συμμαχία για τις πυρκαγιές στην Κεφαλονιά